IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Две авиокомпании от „черния списък“ на ЕК са летели до България

Основните критерии за наложените забрани са съществуващи доказателства за сериозно отклонение на авиационния оператор от нормите на безопасност

13:07 | 27.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Две авиокомпании от „черния списък“ на ЕК са летели до България

Само две от авиокомпаниите, които попадат в Списък А от „черния списък“ на Европейската комисия, са изпълнявали товарни полети от и до територията на България през периода януари 2005 – март 2006 г., съобщиха от Министерство на транспорта. Това са “GST Aero”, Казахстан и “Reem Air” – Киргизстан.

И двата авиационни оператора са сключвали търговско споразумение с български авиационни оператори за изпълнението на съответните полети. Авиокомпаниите са представяли всички необходими документи съгласно националното законодателство. Несъответствия или нарушения не са констатирани.

Авиокомпаниите, които имат наложена забрана за опериране в рамките на Европейския съюз, са разделени в два раздела: Списък А, съдържащ авиокомпании с пълна забрана, включително и за прелитане над територията на Европейския съюз, и Списък Б, съдържащ авиокомпании с наложени експлоатационни ограничения. В Списък А са включени 93 авиокомпании, а в Списък Б – три превозвача.

С публикуването на списъка от транспортното ни министерство възнамеряват да вземат допълнителни мерки за сигурност на полетите. Предвижда се повишен контрол и проверка по програмата SAFA (Програма за оценка на безопасността на чуждестранни въздухоплавателни средства) на авиационните оператори, присъстващи в списъка, при наличието на заявки за изпълнението на полети от/до територията на България.

Ще бъде наложена забрана за полети на тези авиокомпании, в случай на констатирани несъответствия на нормите за безопасност и сигурност на полетите, а българските авиационни оператори ще бъдат информирани за превозвачите, попадащи под забраната на ЕК.

Основните критерии за наложените забрани са съществуващи доказателства за сериозно отклонение на авиационния оператор от нормите на безопасност, липса на възможност и/или желание от страна на оператора и от страна на националната администрация по гражданско въздухоплаване да предприемат мерки за отстраняване на несъответствията.

Авиокомпаниите, на които е наложена забрана за изпълнение на полети, все пак могат да оперират от и до територията на Общността, в случай че сключат договор за сух или мокър лизинг с друг авиационен оператор, който не е включен в единния списък за забрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още