IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продават до 30% от БАКБ на цени между 24.5 и 33.5 лв.

До 378 740 броя, или до 11,3% от общия брой на предложените акции на банката има право да придобиe стабилизационният мениджър

13:10 | 25.03.06 г.
БАКБ ще се превърне в четвъртата публична банка. Снимка : Corbis.
БАКБ ще се превърне в четвъртата публична банка. Снимка : Corbis.

До 30% от капитала на Българо-американска кредитна банка АД (БАКБ) ще бъде предложен на индивидулни и институционални инвеститори на 4 април, става ясно от съобщение на Българска фондова борса. От банката са определили индикативни ценови граници на предлаганите акции от 24,50 до 33,50 лв. за акция, което означава, че пазарната капитализация на банката ще е между 309 и 423 млн. лв.

Глобалното предлагане се организира и осъществява от Кредитанщалт Инвестмънт Банкинг Корпорит Файнънс Лимитид (Мениджър) и Ейч Ви Би Банк Биохим. То ще се извърши при спазване на разпоредбите на българското законодателство и по международно утвърдените стандарти за подобни предлагания на акции, включително при определяне на цената на предлагане и алокиране на количеството продавани акции на основата на класиране на подадените от инвеститорите поръчки (т.нар. букбилдинг).

Практиката за определянето на ценовите граници се осъществява за първи път в България. Минималната и максималната цена бяха определени след консултация с нашия консултант,” каза за Investor.bg Мария Шейтанова, главен оперативен директор в Българо-американска кредитна банка.

До 378 740 броя, или до 11,3% от общия брой на предложените акции на банката могат да бъдат придобити от стабилизационния мениджър (CA-IB Corporate Finance Limited).

Непосредствено преди глобалното предлагане, Българо-американски инвестиционен фонд притежава 99% от капитала на банката. След глобалното предлагане продаващия акционер ще притежава приблизително 73% (при положение, че не са продадени никакви свръхразпределени акции съгласно споразумението за допълнително разпреление на акции), или около 69,4 на сто от капитала (при положение, че са продадени максималния брой свръхразпрелени акции).

Очаква се фиксираната продажна цена на обикновените акции да бъде оповестена на или около 3 април 2006 г. Банката е подала заявление за регистрация на акциите от капитала на БАКБ на неофициалния пазар на „Българска фондова Борса-София” АД, като се очаква търговията на БФБ с акциите да започне на или около 4 април 2006 г. "

Според данните, публикувани от Българска народна банка (БНБ), към 31 декември 2005 г. БАКБ е 21-та банка в България по размер на общи активи, 12-та по размер на капитала и за последните две години е с най-висока възвръщаемост на активите от всички български банки, включени в статистиката на БНБ.

Българо-американска кредитна банка е учредена през 1996 г. от Българо-американски инвестиционен фонд (БАИФ), корпорация, регистрирана в САЩ съгласно американския Закон за подкрепа на демокрацията в Източна Европа (ЗПДИЕ) от 1989 г., чиято главна цел е да насърчава предприемачеството и да спомага за развитието на бившите комунистически страни от Централна и Източна Европа.

Свързани компании:

ТБ БАКБ АД(BACB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още