IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КЗК разреши концентрация между Новартис и Кайрон

Участникът в концентрацията с пазарни позиции в България е “Новартис”

15:09 | 23.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК разреши концентрация между Новартис и Кайрон

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация на стопанска дейност, която ще се осъществи чрез придобиване на контрол от страна на “Новартис Корпорейшън”, Ню Йорк, САЩ върху “Кайрон Корпорейшън”, Делауеър, САЩ чрез вливането в “Кайрон” на “Новартис Байотек”, дъщерно дружество на “Новартис Корпорейшън”.

Комисията постанови предварително изпълнение на решението.

КЗК е извършила оценка на планираната концентрация и е установила, че участникът в концентрацията с пазарни позиции в България е “Новартис”, чиито пазарен дял на пазара на хуманни ваксини, кръвни изследвания и биофармацевтични продукти е под 35%. Това е прагът, над който се смята, че съществува господстващо положение на съответния пазар.

В разглеждания случай няма припокриване на стопанската дейност на българския пазар, осъществявана от двамата участници в концентрацията, посочват от КЗК. Както “Новартис”, така и “Кайрон” произвеждат и предлагат на пазара редица биофармацевтични продукти, но продуктите, произвеждани и предлагани от “Новартис”, са в по-голямата си част предназначени за лечението на напълно различни болестни състояния в сравнение с биофармацевтичните продукти, произвеждани и предлагани от “Кайрон”.

Регулаторният орган счита, че концентрацията сама по себе си няма да доведе директно до промяна в структурата на пазара и до установяване или засилване на господстващо положение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още