IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

60% от германските фирми у нас планират да увеличат инвестициите си

Анкетираните фирми виждат нужда от взимането на спешни мерки за борбата с корупцията и престъпността

08:57 | 23.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
60% от германските фирми у нас планират да увеличат инвестициите си

Повече от една трета от ангажираните в България германски фирми са доволни от сегашното си икономическо положение. Това показа тазгодишната анкета на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) сред германски инвеститори в България.

Оптимистични са и прогнозите за предстоящата година. 66 процента от запитаните фирми очакват по-висок оборот от предишната година, други 30 процента очакват същото ниво на оборота.

Това се отразява също така и на инвестиционните им планове. 56 процента биха искали да увеличат инвестициите си, други 28 на сто искат да инвестират толкова, колкото и предишната година.

Продължаващият икономически растеж се отразява и на пазара на работна ръка, показват данните от анкетата. След като предлагането на квалифицирана работна ръка беше оценена миналатагодина с оценка 2,7 (1 = много добър; 2 = добър; 3 = задоволителен; 4 =незадоволителен; 5 = слаб), то през настоящата година фирмите, участващи в актуалната анкета, оценяват този икономически показател само с 3,4.

Фирмите в някои региони дори са затруднени при намирането на неквалифицирана работна ръка. Този икономически фактор се понижи от оценка 1,9 на 2,5.

Вижда се нужда от спешни мерки най-вече при борбата с корупцията и престъпността (оценка 4,3). Областите, в които са наложителни реформи, са състоянието на държавната инфраструктура, недостатъчната правна сигурност и ефективността на държавното управление. Оценките на тези рамкови условия за бизнеса дори бележат понижение в сравнение с миналата година.

Германските фирми възлагат надежди на влизането на страната в Европейския съюз, което бива оценено от една трета от анкетираните като много важен или важен фактор.

С общо 2,9 млрд. евро за миналата година стокообменът между Германия и България достигна ново рекордно ниво. Германският износ за България възлиза на почти 2 млрд. евро, германският внос от България на 0,9 млрд. евро.

Докато българският износ за Германия бележи увеличение с 13,8 процента, вносът от Германия нараства с около 18 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 22.03.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още