IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на ОЦК може да няма право на глас на Общото събрание

Интертръст не е изпълнило задължението си да отправи търгово предложение към останалите акционери на Оловно – Цинков комплекс, възникнало при придобиването на 98,63% от капитала на кърджалийското предприятие

17:13 | 22.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Собственикът на ОЦК може да няма право на глас на Общото събрание

„Интертръст” ЕАД - София не е изпълнило задължението си да отправи търгово предложение към останалите акционери на „Оловно – Цинков комплекс” АД - Кърджали, възникнало при придобиването на 98,63 на сто от капитала на кърджалийското предприятие на 28 декември 2005 година. Това може да доведе до невъзможност да упражни правото си на глас на насроченото за 3 май извънредно Общо събрание на акционерите.

По този начин Интертръст е нарушило Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) и подлежи на административно-наказателна отговорност, е становището на Комисията за финансов надзор (КФН).

Съгласно ЗППЦК лице, което е придобило пряко, чрез свързани лица или непряко повече от две трети от гласовете в Общото събрание на публично дружество, и едновременно с това или в 14-дневен срок е придобило пряко, чрез свързани лица или непряко повече от 90 на сто от гласовете в Общото събрание, има задължение да отправи търгово предложение.

Задължението за отправяне на търгово предложение от "Интертръст" или за прехвърлянето на част от притежаваните акции е трябвало да бъде изпълнено до 13 януари 2006 г. До тогава в КФН няма регистрирано търгово предложение, нито уведомление, че "Интертръст" е прехвърлило необходимия брой акции, така че да притежава по-малко от две трети, респективно по-малко от половината от капитала на ОЦК.

Ако до датата на провеждане на извънредно Общо събрание или на редовно годишно Общо събрание на ОЦК Интертръст не публикува търгово предложение или не е налице прехвърляне на акции, Интертръст няма да има право да упражни правото си на глас в Общото събрание на ОЦК.

Последната сделка с акции на ОЦК е на 13 март на цена от 4,80 лв. Офертите са на нива от 4,83 лв. „купува“ и 5,52 лв. „продава“.

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още