IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

CEZ взима ТЕЦ Варна срещу 206 млн. евро

Първоначалната оферта на чешката компания предвиждаше покупната цена на продаваните акции да е в размер на 192,044 млн. евро

15:53 | 21.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Агенцията за приватизация и CEZ a.s., Чехия договориха цена от 206 млн. евро в конкурса за продажбата на до 100% от капитала на “ТЕЦ Варна” ЕАД, съобщиха от агенцията.

Първоначалната оферта на чешката компания предвиждаше покупната цена на продаваните акции да е в размер на 192,044 млн. евро.

В хода на преговорите бяха договорени допълнителни инвестиции в размер на до 40 млн. евро. Те ще бъдат включени в инвестиционен фонд, който ще реализира проекти в енергийния сектор. Меморандумът за създаването на фонда ще се сключи между Министъра на икономиката и енергетиката и CEZ и ще се подпише едновременно с договора за приватизация.

С това преговорите между агенцията и чешката компания приключиха. Предстои техническото оформяне на клаузи на проекта на договора за продажба, преди неговото парафиране. 

Преговорите с CEZ започнаха, след като компанията, определена за участник, спечелил приватизационната процедура за ТЕЦ-а ЕЕС Росии, се отказа от сделката. 

Чешката компания е собственик на 67 на сто от дружествата "Електроразпределение Столично", "Електроразпределение София Област" и "Електроразпределение Плевен". През миналата година в дружествата са инвестирани общо 65 млн. лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още