IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наложиха 100 хил. лв. санкция на Оргахим за прекратяване на договор

Преписката в КЗК е образувана по молба на "КАН-92" ООД-Пловдив, един от най-големите дистрибутори на русенския производител на бои, лакове и други продукти от този сектор

15:16 | 21.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Наложиха 100 хил. лв. санкция на Оргахим за прекратяване на договор

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 100 000 лв. на "Оргахим" АД-Русе за извършено нарушение по чл. 30 от Закона за защита на конкуренцията, съобщиха от комисията.

Преписката в КЗК е образувана по молба на "КАН-92" ООД-Пловдив. Дружеството от 13 години е един от най-големите дистрибутори на русенския производител на бои, лакове и други продукти от този сектор. Търговските отношения между Оргахим и КАН-92 са регламентирани с два договора за дистрибуция за определени географски територии.

Според КАН-92 Оргахим е проявил недобросъвестност при прекратяването на търговския договор между дружествата. При анализ на КЗК бе установено, че с писмо от 26 юли 2004 г. Оргахим е прекратил едностранно договор със срок до 31 декември 2005 г., поради неизпълнение на задължението за ежемесечни отчети относно складовите наличности от страна на дистрибутора, без да му бъде даден допълнителен срок, с мотив, че последващо изпълнение на задължението би било безполезно за него.

Според комисията развалянето на договора е преднамерено и формално подбрано, тъй като липсва доказателство за връзка между забавеното изпълнение на задължението на КАН-92 и твърдението, че това задължение е станало безполезно за Оргахим точно на 26 юли 2004 г.

Това обстоятелство, заедно с планираното от Оргахим сериозно навлизане на дистрибуционния пазар в Пловдив от началото на август 2004 г., мотивира извода, че действията на ответника противоречат на добросъвестната търговска практика и увреждат интересите на съществен конкурент, какъвто според предоставените документи е КАН-92, добавят от КЗК.

Свързани компании:

Оргахим АД(5ORG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още