IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Два пъти до $47 млн. са нараснали плащанията с Visa в магазини у нас

Търговските обекти, които приемат карти Visa, са се увеличили със 135% до 7289 броя

14:16 | 21.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Два пъти до $47 млн. са нараснали плащанията с Visa в магазини у нас

Плащанията с карти Visa в търговски обекти в България са нараснали значително през изминалата година, съобщиха от компанията. В края на декември 2005 г. броят на транзакциите в търговски обекти надвишава 455 600, което е годишно увеличение от 146%.

Общата стойност на плащанията в търговски обекти с карти Visa е достигнал 47.4 млн. долара в края на месец декември 2005 г. или увеличение от 107% в сравнение с 2004 г.

Преди няколко дни от компанията посочиха, че през 2005 година обемът на електронните разплащания на българи с Visa към виртуални търговци извън страната се е увеличил със 126,7% на годишна база до 14,3 млн. долара.

Електронните плащания носят множество предимства не само за потребителите, но и за бизнеса, правителствата и икономиката като цяло. Електронните плащания осигуряват по-голяма прозрачност при боравенето със заплати, разходи и сметки, като предоставят и множество други ползи. Така например правителствата могат да намалят разходите си при поръчки, както и да рационализират голяма част от изплащането на социалните помощи“, посочи Каталин Крецу, вицепрезидент на Visa International за Румъния и България.

„Хората, които пътуват, също смятат, че електронните плащания са много по-ефикасни, тъй като разходите при обмяна на валута са намалени и така определянето на бюджета за пътуване се улеснява“, добави Крецу.

Според него развитието на картовата индустрия предоставя големи възможности за модернизирането на българската икономика. Предстоящото приемане на България в ЕС и навлизането й на общия европейски пазар изисква по-удобни, по-сигурни и гъвкави начини на разплащане, каквито са безналичните плащания.

Същевременно нарасналото използване на безналични плащания стимулира положително българската икономика. Например 50-процентното увеличение на разходите с карти в една страна може да повиши нейния брутен вътрешен продукт с 1.2%, каза Каталин Крецу.

Един от най-важните фактори за растеж е не само големият брой карти, но и увеличаването на броя на обектите, където те се приемат. Нарасналата употреба на карти в България е подкрепена от факта, че броят на търговските обекти, които приемат карти Visa, се е увеличил със 135%, достигайки 7289.

Като цяло мрежата в България, която приема плащания с карти Visa, е отбелязала огромен растеж – в края на декември 2005 г. са регистрирани 10 818 обекта. Това е един от основните стимули за растеж, тъй като днес българите не само могат да теглят пари от банкомати, но и все повече могат да използват своите карти в магазини, супермаркети и в други търговски обекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още