IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Mинималната работна заплата ще е между 180 и 215 лв. през 2007

Има разработен механизъм, по който минималната работна заплата ще се договаря между правителство, синдикати и работодатели

12:40 | 21.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Mинималната работна заплата ще е между 180 и 215 лв. през 2007

Очаква се минималната работна заплата през 2007 г. да бъде между 180 и 215 лева, но предстоят още изчисления, каза пред журналисти заместник-министърът на труда и социалната политика Горан Банков, цитиран от Dnes.bg. По думите му от следващата година линията на бедността ще бъде 152 лева.

152 лв. са изчислени като линия на бедността на база данни от средния доход на множество домакинства, обясни заместник-министър Банков. През април в Министерския съвет ще бъде внесена за обсъждане методика за управление на бедността в страната, обясни той.

Има разработен механизъм, по който минималната работна заплата ще се договаря между правителство, синдикати и работодатели, допълни Банков. По думите му при преговорите на национално ниво ще трябва да се отчетат и икономическите възможности на страната, на бизнеса, както и желанието на правителството за по-бърз растеж на доходите.

Една по-висока минимална работна заплата ще създаде вече някаква мотивация на хората, които дълги години са в системата на социалното подпомагане и са в трудоспособна възраст, добави Банков. Според него минималната работна заплата трябва да се базира на някаква основа, каквато е издръжката на живота.

Според заместник-министъра на труда и социалната политика Горан Банков предстои да се премине към подпомагане на цели домакинства, а не на отделни лица, както е в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още