IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Автоматична система за 10 млн. евро ще спира влаковете вместо машиниста

Системата се състои от бордово оборудване, което възприема информация за условията по пътя

09:52 | 17.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Автоматична система за 10 млн. евро ще спира влаковете вместо машиниста

На официална церемония в понеделник на Централна ж.п. гара – Пловдив ще бъде пусната в експлоатация системата „Автоматична локомотивна сигнализация” (АЛС), осъществена съвместно с Алкател, Австрия, съобщиха от Министерство на транспорта.

Проектът за реализация на системата е финансиран по програма ФАР и е на стойност 10,15 млн. евро. Той включва доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на системата в Пловдив-възел и участъка Стара Загора – Бургас.

С въвеждането в експлоатация на системата се цели осигуряването на безопасност на влаковото движение. Тя ще подпомага работата на локомотивния машинист и ще се намесва, ако неговите действия създават потенциално опасна ситуация, като първо го предупреждава за това.

В случай че машинистът не предприеме действия за намаляване на скоростта, след предупреждението, системата АЛС автоматично активира служебната спирачка и ако това не е достатъчно, се задейства екстремната спирачка независимо от действията на машиниста.

Системата се състои от бордово оборудване, което възприема информация за условията по пътя. За тази цел предварително е монтирано специално пътно оборудване по трасето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 17.03.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още