IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Собственикът на Родина турист без право на глас в Общото събрание

17:53 | 09.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Собственикът на Родина турист без право на глас в Общото събрание

Родина Турист 97 АД не е изпълнило задължението си да отправи търгово предложение към останалите акционери на Родина Турист АД, възникнало при придобиването на 33,72% (92 159 акции) от капитала на последното на 20 декември 2005 година, с което е нарушило чл. 149 ал. 6 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК). Такова е становището на Комисията за финансов надзор (КФН).

Според ЗППЦК лице, което е придобило пряко, чрез свързани лица или непряко повече от 2/3 от гласовете в Общото събрание на публично дружество е задължено да отправи търгово предложение, освен ако в 14-дневен срок не прехвърли необходимия брой акции, така че да притежава под 2/3 от гласовете. В случая Родина Турист 97 е притежавало дялово участие 57,13% преди придобиването, като след него делът му нараства до 90,85%.

Освен това в чл. 149 ал. 8 от ЗППЦК е посочено, че лице, което притежава пряко, чрез свързани лица или непряко повече от половината от гласовете в Общото събрание, няма право в рамките на една календарна година да придобива акции с право на глас в количество, по-голямо от 3 на сто от общия брой акции на дружеството, без да отправи търгово предложение.

Съгласно чл. 149 ал. 5 от ЗППЦК до публикуване на търговото предложение, съответно до прехвърлянето на необходимия брой акции, лицето, за което е възникнало задължение, няма право да упражнява правото си на глас в Общото събрание на публичното дружество.

В настоящия случай, ако до датата на провеждане на извънредно общо събрание или на редовно годишно общо събрание на Родина Турист АД, Родина Турист 97 не публикува търгово предложение или не продаде необходимия брой акции, така че да притежава под 2/3 от гласовете, респективно придобития на 20 декември пакет да бъде намален до под 3% от общия брой акции, то няма да може да упражни правото си на глас в Общото събрание. 

По време на днешната борсова сесия бяха изтъргувани 45 акции на Родина Турист, при което цената им остана без промяна на ниво от 25 лв. за брой. Офертите са на нива от 25 лв. „купува“ и 25,80 лв. „продава“.

Свързани компании:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още