IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КЗК разреши концентрацията между Софарма и Биофарм инженеринг

От своя страна, “Актавис” ЕАД също счита, че планираната концентрация няма да има структуроопределящо значение за българския фармацевтичен пазар

11:38 | 08.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК разреши концентрацията между Софарма и Биофарм инженеринг

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрацията на стопанска дейност, която ще се осъществи чрез придобиване на акции от капитала на “Биофарм инженеринг” АД, Сливен от страна на “Софарма” АД, София, обявиха от КЗК.

Предварителният договор за продажбата бе сключен през миналата година, като по силата му Софарма ще придобие 51,34% от капитала на дружеството. Това според КЗК няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение, което значително би попречило на ефективната конкуренция на съответния пазар.

Единственият ефект по отношение положението на “Софарма” АД на пазара на лекарства ще се изрази в разширяване портфолиото на дружеството. Комисията e взела предвид положението на придобиваното дружество, което не участва на пазара на антибактериални средства и има изключително малък дял на пазара на производство на ветеринарно-медицински продукти.

„Биофарм инженеринг” АД не би могло да бъде счетено и за самостоятелен участник на пазара на производството на инфузионни разтвори и плазмени заместители, тъй като работи епизодично като подизпълнител на “Актавис” ЕАД.

Предвид влошеното икономическо състояние на придобиваното предприятие, комисията счита, че е необходим известен период от време за стабилизирането му, след което то би могло да се превърне в ефективен участник на пазара.

Комисията счита, че придобиването на “Биофарм Инженеринг” АД не би могло да повлияе на ефективната конкуренция, вземайки предвид още мощта на преките конкуренти, финансовият им потенциал за установяване на гъвкава ценова политика, развити маркетингови и рекламни структури със значителен професионален опит, наложените търговски марки. Останалите участници на пазара на плазмени заместители и инфузионни разтвори (Актавис, Fresenius, Baxter) имат значителен дял, като Актавис разполага и със собствен производствен капацитет.

Като единствена последица от концентрацията КЗК вижда разширяването на продуктовата гама за “Софарма”, което не би могло да доведе до засилване на мощта й предвид състоянието на фармацевтичния пазар у нас и по-конкретно съотношението между производството на български лекарства и в частност на плазмените заместители и инфузионни разтвори спрямо общия фармацевтичен пазар в България.

В условията на засилваща се конкуренция намалява относителният дял на българските лекарства (вкл. на произвежданите от участниците в концентрацията) спрямо вносните. По данни на IMS пазарният дял на плазмените заместители и инфузионни разтвори от националния фармацевтичен пазар за 2005 г. е едва 1.41%. Ръстът в потреблението на плазмените заместители и инфузионните разтвори в обем и стойност е много малък и това характеризира този пазар като стагниран. Поради това според регулаторния орган концентрацията не би разместила позиционирането на участниците на фармацевтичния пазар.

От своя страна, “Актавис” ЕАД също счита, че планираната концентрация няма да има структуроопределящо значение за българския фармацевтичен пазар.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още