IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АП: Предложената цена за ТЕЦ Бобов дол е достатъчно добра

17:08 | 07.03.06 г.
АП: Предложената цена за ТЕЦ Бобов дол е достатъчно добра

Лично моето мнение, заявено още юли миналата година, е, че икономическите параметри, постигнати вследствие на поредния конкурс за ТЕЦ Бобов дол, са добри“, заяви на пресконференция изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов.

Цената е достатъчно висока и не мисля, че някой сериозно може да опонира срещу тази теза, допълни той.

Той припомни, че процедурата за приавитизацията на ТЕЦ Бобов дол стартира заедно с тази на ТЕЦ Варна и ТЕЦ Русе. За Бобов дол обаче е имало по-слаб интерес и имайки предвид това, е постигната учудващо висока цена. Поради тази причина според Николов, ако се стигне до нова процедура не е ясно дали ще бъдат постигнати по-добри условия. Нова процедура според него ще отнеме и много време – не по-малко от 6 месеца.

Приватизационната процедура за дружеството бе спряна в края на юни миналата година, като мотивите на тогавашното ръководство на АП бяха, че подадените оферти не са удовлетворителни като цена.

Кандидати за централата бяха гръцката РРС и италианската "Енел". По-висока оферта подаде РРС – 36,17 млн. евро за 51% от компанията и 34,8 млн. евро за увеличение на капитала. До 2007 г. гръцката компания се ангажираше да плати и 34,75 млн. евро за остатъчния пакет от 33%.

До няколко дни се очаква Върховният административен съд (ВАС) да реши дали конкурсът за продажбата на ТЕЦ "Бобов дол" е прекратен правилно от Агенцията за приватизация (АП).

Агенцията напълно ще се съобрази с решението на съда, заяви Николов, уточнявайки, че все пак сделка може да има тогава, когато има достатъчно гаранции, че сделката е добра.

Николов заяви, че и за министъра на икономиката и енергетиката определящо в тази сделка ще е решението на съда.

Приватизацията на Бобов дол е един доста сериозен проблем, който трябва да намери едно добро решение“, каза още изпълнителният директор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:23 | 07.03.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още