IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Недостатъчен е бил контролът при харченето на средства от бюджет 2004

12:39 | 07.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Недостатъчен е бил контролът при харченето на средства от бюджет 2004

Редът за предоставяне и за отчитане на средства от резерва по републиканския бюджет затруднява контрола върху целесъобразното им разходване. Това се казва в отчет на Сметната палата след извършен одит на бюджета на страната за 2004 г.

Предоставените на общините средства от резерва за непредвидени и неотложни разходи за ликвидиране на последиците от стихийни бедствия и аварии са изразходвани от тях. Това е ставало чрез незабавно инкасо, което според одиторите е предпоставка за неспазване на решенията на Постоянната комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи.

Извършвано е предварително теглене на суми от банката, авансово разплащане с изпълнители и финансиране на следващи етапи от мероприятия, без да са изготвени отчети за приключили етапи. Редът за касово отчитане на средствата не съответства на нормативните изисквания за счетоводно отразяване на стопанските операции.

Голям брой получатели на средства – министерства, ведомства и общини не са представили в Министерството на финансите отчети (досиета) за изразходваните и възстановените средства за 2004 г., а представените отчети не са съдържали всички изисквани документи.

Сметната палата препоръчва на Министерството на финансите да изготви нормативен акт за отчитането на предоставените средства съгласно Правилника за организацията и дейността по предотвратяване и ликвидиране на последствията при бедствия, аварии и катастрофи.

Изпълнението и отчитането на бюджетите на разпоредителите с бюджетни кредити за 2004 г. е осъществено в условията на непълно изградени и недостатъчно ефективни системи за финансово управление и контрол.

За да се осигури по-добро финансово управление на бюджетните средства, трябва да се ускори разработването на нормативните документи, свързани с функционирането на системите за финансово управление и контрол в съответствие с международните стандарти за вътрешен контрол и вътрешен одит в публичния сектор, е друга препоръка на Сметната палата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още