IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна предлагането на дялове от Елана балансиран доларов фонд

16:49 | 06.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Започна предлагането на дялове от Елана балансиран доларов фонд

От днес стартира предлагането на дялове от първия български инвестиционен фонд за спестявания в долари – Елана балансиран доларов фонд. Минималната сума е около 100 долара. Договорният фонд е лицензиран от Комисията по финансов надзор и всеки инвеститор ежедневно може да купи или продаде дяловете на фонда в офисите на Елана в цялата страна. По закон фондът ще започне да изкупува обратно своите дялове, когато активите му достигнат 500 хил. лева.

Фондът е с балансиран рисков профил, като очакваната годишна доходност е между 15 и 20%. До 80% от набраните средства се инвестират чрез БФБ - София в акции на български и чужди компании, български държавни ценни книжа, както и ипотечни, корпоративни и общински облигации.

Елана Балансиран Доларов фонд ще наследи традициите на Елана Балансиран Доларов портфейл, който съществува от 2002 година като форма на доверително управление на активи. Към момента чрез портфейла са инвестирани около 10 млн. лв. Доходността на Елана Балансиран Доларов портфейл за миналата година е 21,92%. Предимствата за инвеститорите във фонда пред портфейла са данъчните облекчения, по-голямата прозрачност и ликвидност (ежедневно ще могат да се купят и продадат дяловете на фонда), а също и по-ниските допълнителни разходи и комисионни.

Цената на емитиране на дяловете на фонда се обявява всеки работен ден, като по този начин инвеститорите във всеки един момент знаят каква е стойността на инвестицията им.

Елана балансиран доларов фонд е вторият договорен фонд на Елана, управляван от Елана Фонд Мениджмънт. Първият договорен фонд на компанията - Елана балансиран евро фонд стартира в края на 2005 година, като активите му преминаха 2 млн. лв. само за два дни. Елана има още две инвестиционни дружества от отворен тип - Елана еврофонд, който е с консервативен рисков профил и Елана високодоходен фонд, който е с високорисков профил, като инвестициите му са предимно в акции на български дружества.

Свързани компании:

ДФ Елана Балансиран доларов фонд(4ELD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още