IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Moody’s повиши рейтинга на Банка ДСК по депозитите в чужда валута

По същия начин бе повишен рейтингът и на “Пиреос Евробанк”

15:55 | 06.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Moody’s  повиши рейтинга на Банка ДСК по депозитите в чужда валута

На 3 март 2006 г. Moody’s повиши рейтинга на Банка ДСК по краткосрочните и дългосрочните депозити в чуждестранна валута на Baa3/Prime-3 със стабилна перспектива. Това съобщиха днес от финансовата институция. Предишният рейтинг на Банката бе Ba1/NP.

По същия начин бе повишен рейтингът и на “Пиреос Евробанк”.

Тази стъпка е продиктувана от повишените на 1 март тавани за България на депозитите в чужда валута до Baa3/Prime-3.

Другите рейтинги на Банка ДСК и „Пиреос Евробанк”, както и рейтингите на други български банки, включени в тази система на оценяване, остават непроменени.

Решението на Moody’s да повиши рейтинга на Банка ДСК и „Пиреос Евробанк” по дългосрочните депозити в чуждестранна валута до Baa3 се основава на силната вероятност те да получат подкрепа от своите собственици, съответно унгарската Банка ОТП с рейтинг А1/Prime-1/B и гръцката „Пиреос Банк” с Baa1/Prime-2/C.

От кредитната агенция припомнят също, че рейтингите на двете банки в България са били задържани от таваните за такива депозити в страната. Агенцията изтъква, че най-голямата банка в България – Банка ДСК, притежава активи общо от 3,966 млрд. лв. по данни от юни 2005 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още