IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мобилтел обяви търговския старт на 3G услугите си

По данни на компанията в момента Мобилтел има над 3,6 млн. абоната

13:32 | 06.03.06 г.
Мобилтел обяви търговския старт на 3G услугите си

Мобилтел официално обяви търговския старт на услугите, базирани на 3G (UMTS и HDSPA) мрежа в България.

През септември миналата година от компанията обявиха техническия старт на UMTS мрежата си, поддържаща услуги от трето поколение, като видеоразговори и гледане на телевизия и видеоклипове на екрана на телефона. Тогава бе съобщено, че официалният старт на услугата ще е „съвсем скоро“.

В момента първата 3G услуга, която Мобилтел ще предлага, е видеоразговорът. Цената му ще е 0.55 ст. без ДДС на минута. На българския пазар вече са и телефоните, които поддържат новата технология, като цената им стартира от 499 лв.

Към момента в София има пълно покритие на UMTS-HSDPA мрежата, като се очаква преди лятото да има покритие и във Варна и Бургас и част от черноморските курорти. В краткосрочен план ще бъде изградена и мрежата в Пловдив и региона, заяви Йозеф Винацер, главен изпълнителен директор на Мобилтел.

Той уточни, че в момента в световен мащаб има 91 UMTS мрежи в 44 страни, а услугата се ползва от над 50 млн. потребители. HSDPA технологията (High Speed Downlink Packet Access) в момента се поддържа само от пет телеком оператори в света.

UMTS (Universal Mobile Telecommunication System) e високоскоростна безжична технология, специално разработена за услуги, които се нуждаят от висока скорост за предаване на данни. По този начин става възможно изпращането на видеоклипове, осъществяването на видеоразговори в реално време, видеоконференции и др.

На 1 април 2005 г. на редовно заседание Комисията за регулиране на съобщенията определи “Мобилтел” АД за дружеството, спечелило публичния търг с тайно наддаване за издаване на лицензията от клас А за мобилни далекосъобщителни системи от трето поколение по стандарт UMTS.

По данни на компанията в момента Мобилтел има над 3,6 млн. абонати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още