IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо 30 млн. тона товари ще минат през българските пристанища догодина

17:28 | 02.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Близо 30 млн. тона товари ще минат през българските пристанища догодина

Общо 29,7 млн. тона се очаква да достигне нивото на товарите, преминали през морските и речните ни пристанища през 2007 г. Това е записано в оповестената днес от Министерство на транспорта „Национална програма за развитие на пристанищата на Република България“.

Очакванията за товарооборота през морските пристанища за следващата година са за 25,1 млн. тона, а за речните – 4,6 млн. тона. За сравнение, по прогнозни данни през 2005 г. товарооборотът през морските ни пристанища е бил 24,85 млн. тона, а през речните – 4,72 млн. тона, или общо 29,57 млн. тона.

За 2015 г. общият товарооборот на българските пристанища според експертите на министерството ще се повиши до 39 млн. тона.

В анализа на пристанищната инфраструктура се отчита, че в морските пристанища могат да бъдат обработвани над 30-35 млн. тона товари, а в речните - 10 млн. тона.

Според данните на министерството се предвижда отдаването на концесия на над 30 обекта, сред които са пристанищни терминали в Русе, Свищов, Сомовит и Видин.

Междувременно в четвъртък Министерски съвет съобщи, че прекратява процедурата за концесията на „Пристанищен терминал Видин-център“ без определен участник, спечелил търга. Прекратяването се прави, тъй като са установени несъответствия с изискванията в конкурсните книжа на допуснатия до участие кандидат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още