IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокерки очакват плавно нарастване на индексите

Листването на нови емитенти и промени в нормативната база ще ни доближат до европейските пазари, смятат представителки на дамската част на БФБ-София

13:38 | 03.03.06 г.
Брокерки очакват плавно нарастване на индексите

Investor.bg продължава с традиционните си анкети. Този път се обърнахме към дамската част на пазара, за да разберем тяхното мнение за развитието на Българска фондова борса.

Брокерът на КД Секюритис ЕАД Нели Петрова е оптимист за капиталовия пазар в страната, “тъй като редица компании вече си стъпиха на краката, намериха посоката си на развитие, стабилизираха се, създадоха история, а на пазара има място за такива фирми“.

Петрова очаква развитието да продължи на пълни обороти още известно време, тъй като индустрията е все още в зародиш и има много да наваксва, докато се доближи до европейските стандарти. Българинът ще има все по-голям избор на инвестиционни продукти, като ще може да ги сравнява и да подбира измежду тях, смята още брокерът на КД Секюритис.  

Мая Петрова от ИП Капман АД очаква плавно нарастване на двата индекса. Анализаторът е на мнение, че “засилен интерес на инвеститори може да има към публичното предлагане на акции на нови компании на борсата, акционерните дружества със специална инвестиционна цел и дружествата извън SOFIX.”

Бойка Мирчева от ИП Евро Финанс се надява на листването на нови емитенти, като според нея те ще са основно от два сектора - компании, свързани с внедряване и използване на технологични новости, както и АДСИЦ-и. Брокерът очаква запазване на обемите и плавен и постоянен ръст на индексите.

Анализаторът на ИП Първа Финансова Брокерска Къща ООД Валентина Стойкова не очаква някакви изненади на БФБ-София през настоящата година. Стойкова смята, че за да се доближим до европейските пазари ни трябва деривативен пазар, а има още и какво да се желае по отношение на инвестиционните възможности в колективни инвестиционни схеми.

Липсата на качествени компании, такива с реален бизнес, генериращи реални парични потоци, с прозрачност в комуникациите и предоставянето на информация е разликата ни от европейските пазари,” смята Мирчева.

Подобно е и мнението на Мая Петрова, която заяви, че все още мениджърите на големите дружества в България не са убедени, че си заслужава да бъдат публични и акциите им да се търгуват на БФБ.

Нели Петрова каза, “че въпреки положените усилия за ускоряване на процеса на развитие на капиталовия пазар, все още има фактори, които може би ще преодолеем през следващите години, за да достигнем нивата в Западна Европа”. Брокерът е на мнение, че “на фондовия пазар липсват достатъчно на брой атрактивни компании, чиито ценни книжа представляват интерес за местните и чуждестранните инвеститори, а интересът от страна на местните и чужди институционални инвеститор да участват на капиталовия пазар не е на нужното ниво”.

Все още има някои текстове в нормативната база, които трябва да се променят, за да се задейства системата на по-бързи обороти, допълни Петрова.

Освен с очакванията на финансовите експертки за развитието на капиталовия пазар, сега за първи път можете да се запознаете отблизо и със самите тях – предизвикателствата на професията, отношенията с колегите и начините им за справяне със стреса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още