IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Масларова: България не може да реши в срок въпроса с добавките за стаж

Джеймс Роуф изрази разочарование, че все още не е постигнато споразумение със социалните партньори

16:36 | 01.03.06 г.
Автор - снимка
Създател
Масларова: България не може да реши в срок въпроса с добавките за стаж

България не може да изпълни ангажимента за решаване на въпроса за добавките за стаж в определените срокове. Това каза министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова след среща с финансовия министър Пламен Орешарски и постоянния представител на МВФ за България Джеймс Роуф.

Масларова припомни, че до 31 март социалните партньори в България трябваше да намерят формула за решаване на въпроса с добавките за прослужено време. „Надценихме възможностите си да постигнем споразумение в такъв кратък срок“, отбеляза Масларова, цитирана от Dnes.bg.

Според нея въпросът не може да бъде решен, докато няма цялостна система за формиране на работната заплата. Социалният министър заяви, че на 1 януари 2007 г. трябва да има модерна система за формиране на работната заплата, така че да не бъдат ощетени работниците и работодателите. Тя отбеляза, че преговорите със синдикатите и работодателите ще продължат.

Джеймс Роуф изрази разочарование, че все още не е постигнато споразумение със социалните партньори. Според него това се дължи на липсата на разбирането на част от обществото за какво точно става въпрос. По думите му правителството и МВФ не желаят да ощетят работещите за придобития опит, а искат да изградят модерен пазар на труда.

Първата крачка, която трябва да се направи, е да бъде премахната преносимостта на добавките за прослужено време, за да се елиминира дискриминацията между работниците. Роуф отбеляза, че е изненадан от наличието на такова противопоставяне в България срещу тази мярка, чиято крайна цел е постигането на нещо полезно за работниците и служителите, особено за тези, които са без работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още