IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 01 март

08:13 | 01.03.06 г.
Преглед на печата за 01 март

"Енел" държи да влезе в проекта "Белене"

Италианската компания е определила 15 млрд.евро за Източна Европа

в. Сега

Италианската енергийна компания "Енел" е определила 15 млрд. евро специално за придобивания в Източна Европа. "Именно затова интересът ни към участие в проекта АЕЦ "Белене" не зависи от това колко ще струва атомната централа", заяви вчера Енрико Виале, представител на "Енел" за Балканите.

"Енел" иска да стане стратегически партньор на българската държава, независимо какво ще реши българското правителство - дали иска да е мажоритарен или миноритарен собственик на новата ядрена мощност, обясни Виале. Според него за италианската компания няма значение и това дали 1000-мегаватовите V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат апортирани като държавен дял в капитала на АЕЦ "Белене", или правителството ще определи друга структура на капитала.

Бизнесът иска "черен списък" на фирмите с неплатен ток

в. Сега

Предприятията, които не си пращат съвестно сметките за ток, да бъдат качени в "позорен" списък в интернет, предложи Българската стопанска камара вчера. БСК проведе спешна среща с шефа на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране проф. Константин Шушулов заради изискването на електроразпределителните дружества всички промишлени потребители на ток да блокират средства под формата на банкови гаранции, за да продължат да получават еленергия.

€ 15 стават летищните такси

в. Стандарт

15 евро стават летищните такси на аеропорт София до края на годината, съобщи за "Стандарт" Марияна Кирилова, шеф на отдел "Авиационен маркетинг и договори за наземно обслужване". Увеличението се налага от по-високата издръжка на новото летище и е съобразено с таксите на европейските аеропортове. Повишение на таксите няма да има, докато не стартира новият терминал, увери Кирилова. Сега възрастните плащат 9 евро, децата 4,5 евро, а бебета до 2 г. не дължат нищо.

Зърното поскъпна с 15% след намеса на държавата

в. Новинар 

С 15% се е увеличила цената на зърното след интервенцията през февруари, при която Държавен фонд "Земеделие" е изкупил 42 580 тона от реколта 2005. Това обяви заместник-министърът на земеделието Светла Бъчварова. Цената на брашното и хляба обаче не се е повишила. Миналата година през декември пшеницата е струвала 148 лв. за тон, а сега цената е 168 лв. за тон.

Фонд "Земеделие" е изкупил пшеницата по 175 лева за тон от лицензирани производители и ще я предлага на цена, по-ниска от тази.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още