IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спират търговията с 12-те тютюневи дружества

Продават три от дружествата чрез публично предлагане нa БФБ-София; към дружествата, за които няма интерес ще се пристъпи към обявяване в ликвидация

20:25 | 28.02.06 г.
Снимка: Corbis
Снимка: Corbis
По заповед на директора по търговия на БФБ-София временно се спира търговията по време на търговската сесия за 1 март, сряда, с книжата на 12-те тютюневи дружества, а именно следните емисии: Булгартабак Холдинг АД, Благоевград-БТ АД, София БТ АД, Слънце-Стара Загора БТ, Пловдив БТ АД, Пловдив Юрий Гагарин АД, Плевен Булгартабак АД, Гоце Делчев БТ АД, Пазарджик БТ АД, Шумен БТ АД, Асеновград БТ АД и Дупница БТ АД, се посочва в съобщение на борсата.
 
Спирането на търговията се налага поради предоставената ценоопределяща информация от страна на Булгартабак-холдинг АД, което е нормален ход на БФБ в подобни случаи.
 
След проведено заседание на Надзорния съвет на “Булгартабак Холдинг” АД е решено  дружествата за производство на тютюневи изделия („София-БТ” АД /SOFBT/, „Благоевград-БТ” АД /BLABT/, „Пловдив-БТ” АД /PLOBT/ и „Слънце-Стара-Загора-БТ” АД /SUN/) да останат в структурата на Холдинга, като при тях не се откриват процедури за продажба.
 
По отношение на производството Надзорният съвет на холдинга реши осъществяваните от „Слънце-Стара Загора-БТ” АД и „Пловдив-БТ” АД дейности да се концентрират в „Пловдив-БТ” АД, като за тази цел ще се изгради нова производствена площадка. Тя ще бъде изградена след изготвяне на одитираните отчети на дружествата към 30 март 2006 г. и след анализ на дейността им през първото тримесечие на 2006 г.
 
По отношение на преструктурирани от цигарени в тютюнопреработвателни дружества е решено „Плевен-БТ” АД да остане в структурата на Холдинга, като при него не се открива процедура за продажба на акционерното участие на „Булгартабак-Холдинг” АД. Холдинговото дружество ще извърши продажба на притежаваните дялове в “Шумен-БТ” АД и „Асеновград-БТ” АД след решаване на въпроса с машините за производство на тютюневи изделия в тези дружества.
 
Надзорният съвет на Булгартабак Холдинг е решил да преструктурира и продаде притежаваните си дялове в тютюнопреработвателни дружества. Три от тях - „Пазарджик-БТ” АД, „Асеновград-БТ” АД и „Шумен-БТ” АД ще се предложат за продажба чрез публично предлагане на  „Българска фондова борса - София” АД.
 
Продажбата на акционерното участие в капитала на „Дупница-БТ” АД ще се осъществи чрез публично оповестен конкурс, като единственият критерий за оценка на подадените оферти ще бъде предложената покупна цена. В случай, че обявеният конкурс не бъде проведен успешно, продажбата на акционерното участие ще се осъществи чрез публично предлагане на „Българска фондова борса - София” АД.
 
Чрез публично оповестен конкурс ще се продадат и дяловете в капитала на „Сандански-БТ” АД , „Ямбол-БТ” АД  и „Смолян-БТ” АД.
 
По отношение на „Пловдив – Юрий Гагарин БТ” АД се предприема първоначална продажба на дълготрайни активи на дружеството - продажба на Завода за резервни части (ЗРЧ) като обособен актив – чрез публично оповестен конкурс и продажба на филтровите машини на „Благоевград-БТ” АД или „Пловдив-БТ” АД.
 
Към дружествата, за които няма интерес при проведените процедури за продажба, ще бъде обявена ликвидация. След извършване на посочените действия холдинговото дружество ще разполага с 3-4 цигарени предприятия и една фабрика за преработка на тютюн („Плевен-БТ” АД).
 
Акциите на Булгартабак Холдинг АД и Благоевград-БТ АД влизат в изчислението на индекса SOFIX. Днес бяха изтъргувани 100 броя от книжата на Булгартабак Холдинг на ниво от 28,00 лв., докато търговията с акциите на Благоевград-БТ протече в диапазона 93,00-94,00 лв.

Свързани компании:

Слънце Стара Загора-Табак АД(SUN)

Шумен-Табак АД /в несъстоятелност/(SHTB)

Плевен-Булгартабак АД (отписано)(4PQ)

Пазарджик-БТМ АД(PZBT)

Гоце Делчев-БТ АД(GDBT)

Юрий Гагарин АД(YGAG)

Дупница-Табак АД(DUBT)

Асеновград Табак АД /в ликвидация/(6AD)

София-БТ АД(3JU)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Благоевград-БТ АД(55B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още