IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Испанска компания влага 42 млн. лв. в завод за керамични плочки в Русе

Проектът е първият, получил сертификат за инвестиция от „Втори клас“ съгласно Закона за насърчаване на инвестициите

13:36 | 28.02.06 г.
Автор - снимка
Създател
Испанска компания влага 42 млн. лв. в завод за керамични плочки в Русе

Испанската компания Керос Керамика ще построи завод за керамични плочки на територията на Индустриална зона Русе, съобщиха от Българска агенция за инвестиции. Проектът става първият, получил сертификат за инвестиция от „Втори клас“ съгласно Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ). Документът е издаден на Керос България, българското дружество на испанската компания Керос Керамика.

Испанският инвеститор планира да инвестира в българското си предприятие над 42 млн. лева (21 млн. евро) за период от 2 години (2006-2007), финансирани със собствени средства на Керос Керамика, Испания и чрез банкови кредити.

В русенския завод на Керос Керамика ще се произвеждат керамични плочки по испанска технология, като за производството ще бъдат използвани суровини от местни производители. Очакванията са, че до края на 2006 г. на пазара ще се появи и първата продукция керамични плочки, които ще бъдат предназначени както за износ, така и за вътрешния пазар. През първата година заводът ще произвежда над 2.3 млн. кв. м керамични плочки, като капацитетът след окончателното му изграждане ще достигне 5 млн. кв. м плочки годишно, или 9000 кв. м керамични плочки на ден.

Броят на постоянно заетите в керамичния завод ще бъде 180 души, а реализирането на свързаните дейности и производства – транспорт, дистрибуция и други услуги – ще увеличи броя на заетите два пъти.

Инвестиционният план на Керос Керамика предвижда изграждането на производствено хале, което ще осигурява функционално пространство за инсталирането на поне 3 поточни линии и пулверизатор.

Сертификатът за „Втори клас“ инвестиция се издава от БАИ за първоначалната инвестиция за период от две години, предвидена за изграждането и експлоатирането на две производствени линии и една пещ. През следващите години компанията предвижда непрекъснато увеличаване на производството и разширяване на фабриката, като в края на 10-годишен период в завода на Керос България ще функционират 4 производствени пещи.

Съгласно Закона за насърчаване на инвестициите, компаниите с издаден сертификат за инвестиционен проект от „Втори клас“ (инвестиция от 40 до 70 млн. лева), имат право на индивидуално административно и информационно обслужване от страна на Българска агенция за инвестиции и съкратени административни срокове. Керос България ще разчитат основно на намаляване на административните срокове от страна на българските институции за ускоряване на реализирането на проекта.

Испанската компания Keros Ceramica е основана през 1994 г. в Испания и е лидер в производството на висококачествени керамични плочки с широко приложение в строителството и обзавеждането. Във връзка с разширяване на производството и гамата от продукти компанията изгражда и управлява дистрибуционни центрове в Гърция и Унгария и изнесено производство в Русе. Продукцията на компанията се изнася за над 80 страни по света, като над 55% от продажбите се реализират от износ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още