IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобиха Булгаргаз с 400 хил. лв. за злоупотреба с монопол

КЗК установи, че “Булгаргаз” ЕАД прилага различен подход към молителя и останалите газоразпределителни дружества, като допуска неравноправно третиране на “Раховецгаз 96” АД.

13:13 | 28.02.06 г.
Глобиха Булгаргаз с 400 хил. лв. за злоупотреба с монопол

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи две имуществени санкции по 200 000 лв. на “Булгаргаз” ЕАД, София за злоупотреба с господстващо положение, съобщиха от КЗК.

Производството по преписката в КЗК е образувано по молба на “Раховецгаз 96” АД, Горна Оряховица, което е единственото лицензирано предприятие, имащо право да осъществява разпределение на природен газ на територията на общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец и съответно осъществява дейността обществено снабдяване на тези територии, като сключва сделки за доставка на природен газ с крайни потребители, присъединени към газоразпределителната мрежа.

Нарушението на “Булгаргаз”ЕАД се изразява на първо място в това, че доставчикът едностранно изменя фактическото място на присъединяване на разпределителната мрежа на “Раховецгаз 96” АД, като така принуждава молителя да поеме допълнителни разходи по преноса на газа по магистралните газопроводни отклонения, както и да извършва за своя сметка необходимите допълнителни дейности по подготовката му за транспортиране по-нататък по разпределителната мрежа и за снабдяване на крайните потребители, уточняват от комисията.

Булгаргаз” ЕАД извършва злоупотреба с господстващото си положение на пазара на обществена доставка на природен газ като косвено налага нелоялни търговски условия и използва недобросъвестно предоставените му от Закона за енергетиката възможности, налагайки на “Раховец 96” АД неизгодни за него условия по доставка на газа.

КЗК е установила, че “Булгаргаз” ЕАД прилага различен подход към молителя и останалите газоразпределителни дружества, като допуска неравноправно третиране на “Раховецгаз 96” АД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още