IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът запазва равнището си от януари

Силно оптимистични са очакванията на мениджърите за производствената активност през следващите 3 месеца

14:59 | 27.02.06 г.
Бизнес климатът запазва равнището си от януари

През февруари 2006 г. стопанската конюнктура в страната остава без промяна. Общият показател на бизнес климата запазва приблизително равнището си от януари, съобщават от НСИ.

Повишеният оптимизъм в оценките на стопанските ръководители за настоящото бизнес състояние на предприятията и в очакванията им за шест месеца напред покачва през февруари равнището на бизнес климата в промишлеността с 4.7 пункта спрямо предходния месец. Силно оптимистични са и очакванията на мениджърите за производствената активност през следващите 3 месеца.

Същевременно последната бизнес анкета на НСИ регистрира намаление в баланса на оценките за настоящата производствена активност, което обаче се дължи изцяло на изместването на отговорите на стопанските ръководители от “увеличение” на дейността към запазване на същата активност.

Основните фактори, които затрудняват дейността, продължават да бъдат недостатъчното търсене, финансовите проблеми и несигурната икономическа среда.

По отношение на продажните цени промишлените предприятия не предвиждат увеличение.

През февруари стопанската конюнктура в строителството остава непроменена, а съставният показател “бизнесклимат в строителството” запазва януарското си равнище. Настоящата строителна активност се оценява като понижена, което е съпроводено с по-ниско ниво на поръчките и увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията. Същевременно обаче очакванията на мениджърите за дейността на предприятията и заетите в отрасъла през следващите три месеца са силно оптимистични.

Основни фактори затрудняващи дейността на строителните предприятия през февруари остават конкуренцията в бранша и финансовите проблеми.

Относно продажните цени в строителството няма инфлационни очаквания.

Съставният показател “бизнесклимат в търговията на дребно” през февруари остава на нивото от предходния месец. Последната анкета регистрира изместване на мненията на мениджърите за настоящата бизнес ситуация от оптимистични към умерени, докато очакванията им за следващите шест месеца са в посока на подобрение. Същевременно търговците предвиждат през следващите три месеца нарастване както на обема на продажбите, така и на поръчките към доставчици.

Недостатъчното търсене и конкуренцията продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла.

По отношение на продажните цени стопанските ръководители не предвиждат увеличение.

През февруари 2006 г. съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” пада с 5.9 пункта под януарското равнище, поради изместване на мненията на мениджърите на предприятията от “подобрение” към запазване на същото бизнес състояние, въпреки по-оптимистичните им очаквания за следващите шест месеца. Същевременно оценките и очакванията за търсенето на услуги са по-неблагоприятни в сравнение с регистрираните предходния месец.

С най-голяма тежест сред причините, затрудняващи дейността на предприятията, е конкуренцията в бранша, като през февруари се засилва и негативното влияние на фактора „недостатъчно търсене”.

Последните бизнес анкети на НСИ не отчитат инфлационни очаквания в сектора на услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още