IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как българските фондове станаха конкурентни на чуждестранните

Oт 24 февруари 2006 г. българските портфолио мениджъри получават достъп до общо 40 държави; очакват се нови облекчения за фондовете в следващите месеци

10:28 | 26.02.06 г.
Илюстрация: Investor.bg
Илюстрация: Investor.bg
С решение на Димана Ранкова, заместник-председател на Комисията на финансов надзор, “Надзор на инвестиционната дейност”, бе допълнен списъкът за достъп на българските фондове до чуждестранни регулирани пазари, както и до отделни пазарни сегменти и дружества, търгувани на международно признати и ликвидни регулирани пазари в чужбина.
 
Решението влиза в сила от момента на издаването си, 24 февруари 2006 г., като с него българските портфолио мениджъри получават достъп до общо 40 държави. Очакванията са, че с следващите месеци ще се направят и нови облекчения за българските фондове.
 
Пред Investor.bg изпълнителният директор на „КД Секюритис” ЕАД Владислав Панев сподели, че „решението на заместник-председателят на комисията е изключително навременно и с него българските фондове ще имат възможност да предлагат идентични или даже по-добри продукти от чуждестранните си колеги.

”Новият списък разрешава инвестиции в целия Балкански регион, като изключението, което аз забелязвам, е Босна и Херцеговина, чийто пазар според мен е по-развит от, да речем, сръбския или македонския. Предвид облекчаването на предлагането на чуждестранни фондове след 2007 година смятам, че на българските трябва да се даде много повече свобода на действие. Допълнително разширяване би приближило България до водещите позиции в областта на взаимните фондове в Югоизточна Европа. КД има силни позиции в Хърватска, така че нашите инвеститори ще могат да се възползват от анализаторите ни на този пазар съвсем скоро”, допълни Панев.
 
Портфолио мениджърът на БенчМарк-1 и -2 Петко Вълков смята, че промените в списъка с чуждестранни регулирани пазари биха дали възможност на инвестиционните фондове да се възползват от положителните движения на тези пазари. Това до този момент на практика е липсвало и увеличава инвестиционните възможности.
 
Новината за допълнението на списъка на чуждестранните пазари, разрешени за инвестиране от колективните инвестиционни схеми, бе посрещната с аплодисменти и в Карол.
 
”Добавянето на Сърбия, Македония, Хърватия и разширяването на инвестиционните възможности в Русия е дългоочаквано събитие от Карол Капитал Мениджмънт, тъй като фокусът на фирмата традиционно е бил насочен към източноевропейските пазари. По този начин нашите клиенти и акционерите на Адванс Инвест ще имат достъп до по-широка гама от инвестиционни възможности на тези нововъзникващи пазари с голям потенциал за растеж”, каза за Investor.bg Даниел Ганев.
 

С настоящото решение 17-те управляващи дружества и техните фондове ще могат да насочат активите си към някои от следните страни – САЩ, Холандия, Гърция, Австралия, Малта, Словакия, Белгия, Румъния, Унгария, Сърбия, Дания, Германия, Финландия, Китай, Ирландия, Исландия, Турция, ЮАР, Корея, Португалия, Англия, Словения, Люксембург, Испания, Мексико, Италия, Македония, Русия, Нова Зеландия, Норвегия, Франция, Чехия, Русия, Япония, Канада, Австрия, Швейцария, Швеция, Полша и Хърватия.

В решението са посочени определени индекси, в които може да се инвестира, като по този начин настоящи и бъдещи фондове ще могат да станат по-конкурентноспособни на чуждестранните си колеги. По данни от 23 февруари българските колективни инвестиционни схеми са набрали активи на стойност 94,603 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 25.02.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още