IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БНБ прие предвидените мерки за ограничаване на кредитния растеж

Измененията в Наредба номер 8 за капиталовата адекватност на банките се отнасят до промяна в изискванията към банковите активи, които БНБ третира с 50 процента рисково тегло

17:21 | 24.02.06 г.
Автор - снимка
Създател
БНБ прие предвидените мерки за ограничаване на кредитния растеж

Управителният съвет на БНБ прие днес обявените през януари изменения и допълнения в три наредби, съобщиха от банката. Това са Наредба номер 8 за капиталовата адекватност на банките, Наредба номер 9 за оценка и класификация на рисковите експозиции на банките и за формиране на провизии за загуби от обезценка и Наредба номер 21 за задължителните минимални резерви, които банките поддържат при Българската народна банка.

Измененията в Наредба номер 8 за капиталовата адекватност на банките се отнасят до промяна в изискванията към банковите активи, които БНБ третира с 50 процента рисково тегло. Съгласно промяната вземанията по ипотечни кредити ще се отчитат като активи с 50% рисково тегло, когато банките финансират до 50% от стойността на ипотекирания имот вместо досегашните 70%. След влизането в сила на 1 април 2006 г. на измененията в Наредба номер 8 експозициите, при които банките са кредитирали повече от 50 на сто от стойността на ипотекирания имот, ще се третират със 100% рисково тегло.

Промяната в Наредба номер 9 за оценка и класификация на рисковите експозиции на банките и за формиране на провизии за загуби от обезценка се отнася до уеднаквяването на дефиницията за "банкова гаранция" с определената в Наредба номер 8 за капиталовата адекватност на банките.

За предотвратяване на възможностите за заобикаляне на предприетите вече мерки за ограничаване на растежа на отпуснатите от търговските банки кредити за частния сектор Управителният съвет на БНБ е приел и изменения в Наредба номер 21 за задължителните минимални резерви, които банките поддържат при Българската народна банка.

С измененията в Наредба номер 21 се разширява понятието "кредит", използвано при формиране на условията за определяне размера на допълнителните минимални резерви, поддържани от търговските банки по сметките им в БНБ. По смисъла на Наредба номер 21 като "кредити" ще се считат всички облигации и други дългови ценни книжа, придобити от банките след 31 декември 2005 г. Изключение правят облигации и други дългови ценни книжа, които са издадени или гарантирани от държави, централни или местни банки или от лица, чийто последен кредитен рейтинг е не по-нисък от "Baa3" по Moody's или от "BBB-" по Standard&Poor's или по Fitch.

Във връзка с изменението на Наредба номер 21 в срок до 20 март 2006 г. търговските банки ще трябва да представят в БНБ актуализираните си отчети по чл. 12, ал. 3 на Наредба номер 21, в които да бъдат включени облигациите и други дългови ценни книжа, придобити от тях в периода от 1 януари 2006 г. до влизане в сила на измененията в Наредба номер 21.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още