IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови 82 млн. евро влага белгийската Кумерио в Пирдоп

България се превръща в основно производствено звено на белгийската фирма и в най-големият производител на електролитна мед в Югоизточна Европа и в Черноморския регион

11:20 | 22.02.06 г.
Медодобивният комбинат в Пирдоп. Снимка: Кумерио
Медодобивният комбинат в Пирдоп. Снимка: Кумерио

Нова инвестиция от 82 милиона евро ще направи в Медодобивния комбинат в Пирдоп неговият собственик, белгийската фирма Кумерио. Това обяви официално в Брюксел изпълнителният директор на Кумерио Люк Делагей, съобщиха за Investor.bg от българското посолство в Белгия.

Компанията ще изгради до началото на 2008 г. нова рафинерия за катодна мед с капацитет 180 000 тона годишно. Тя предвижда също да се разшири производственият обем на леярната на Медодобивния комбинат с допълнителни 20 000 тона на година.

С това разширение България се превръща в основно производствено звено на белгийската фирма и в най-големият производител на електролитна мед в Югоизточна Европа и в Черноморския регион.

Белгийският фондов пазар реагира веднага на новината, като акциите на Кумерио регистрираха повишение от 10%. В момента акциите на компанията се търгуват с повишение от  2,43% до ниво от 21,50 евро.

Кумерио е една от водещите европейски компании в медодобивната промишленост. Фирмата преработва мед до продукти като медни жици, кабели, листа и бали, които намират приложение в много производства и изделия.

Централата на Кумерио е в Брюксел. Компанията има подразделения в България, Белгия и Италия. В момента за фирмата работят 1 513 души. 

Оборотът на Кумерио за миналата година възлиза на 1,965 млрд. евро, срещу 1,524 млрд. евро за 2004 г. Нетната печалба за миналата година се е увеличила до 42,7 млн. евро, срещу 15,5 млн. евро за 2004 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още