IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ОББ започва да предлага застраховки

15:50 | 21.02.06 г.
Автор - снимка
Създател
ОББ започва да предлага застраховки
Обединена българска банка (ОББ) и гръцката общозастрахователна компания Етники - и двете дъщерни компании на Национална банка на Гърция (НБГ), решиха да обединят силите си с две от дъщерните компании на Американ Интернешънал Груп Инк. (Ей Ай Джи), като подпишат договор за смесено дружество. Това съобщиха днес от Обединена българска банка.

Според договора ще бъдат основани животозастрахователна и общозастрахователна компании, които ще предлагат застрахователни услуги на българския пазар чрез клоновата мрежа на ОББ.

E
тники Иншуърънс и ОББ ще държат по 30% дял от акционерния капитал на дружествата. Останалите 40%, както и управлението, ще се държат от Америкън Лайф Иншуърънс Къмпъни (АЛИКО) и Ей Ай Джи Сентрал Юръп & Си Ай Ес Иншуърънс Холдингс Корпорейшън, съответно за животозастрахователното и за общозастрахователното дружество.

Според оценката, направена от "Бизнес Монитър Интернешънъл" за 2004-2009 г., ръстът на българския застрахователен пазар ще достигне 15% за общото и 27% за животозастраховането, надхвърлящ значително средните темпове на европейския пазар. Двете новосъздадени фирми се предвижда да се възползват от тази възможност чрез пускането на пазара на широка гама от продукти за граждани и малки фирми.

ОББ има мрежа от 130 клона у нас, като държи 16% дял от банкирането на дребно.

Основаната през 1891 г. Етники Иншуърънс е лидер на гръцкия застрахователен пазар с пазарен дял от 15%, осъществявайки всички видове застрахователен бизнес. Компанията действа също и чрез две дъщерни дружества в Кипър, докато в Румъния освен дъщерното дружество Гаранта, Етники скоро придоби и Алфа Иншуърънс Румъния.

Американ Интърнешънал Груп е водещата световна организация в застрахователните и финансови услуги, оперираща в повече от 130 страни и юрисдикции.

Ей Ай Джи обслужва търговски, институционални и индивидуални клиенти чрез глобалната си мрежа от компании по общо и животозастраховане. Акциите на Ей Ай Джи са листвани в САЩ на Нюйоркската фондова борса и ArcaEx, както и на фондовите борси в Лондон, Париж, Швейцария и Токио. Съществуващите застрахователни компании на Ей Ай Джи в България – "Ей Ай Джи Лайф България" ЖЗД ЕАД, и "Ей Ай Джи България" ЗПД ЕАД – отдавна оперират на местния пазар и ще продължат да предоставят застрахователни продукти и услуги.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още