IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН: БФБ не е нарушила принципа за равен достъп на борсовите членове

За членовете и клиентите им не са установени вредни последици, освен невъзможността да се сключват сделки в двата времеви интервала, констатираха от КФН

17:00 | 20.02.06 г.
КФН: БФБ не е нарушила принципа за равен достъп на борсовите членове
Проверката на Комисията за финансов надзор във връзка с възникналия технически проблем в търговската система на „БФБ-София” АД и спиране на търговията от 09:45 ч. до 09:55 на 30 януари и от 10:10 до 10:25 на същата дата не установи да има нарушаване на принципа за равен достъп на борсовите членове до пазарната информация, съобщиха от комисията.

От КФН заявиха, че причината довела до спиране на търговията, е, че при въвеждането в експлоатация на последната версия на търговската система на „БФБ-София” АД с интегриран външен гейт към нея (BSE Online) е констатирана нередност при работата в сървър-частта на търговската система. При липса на поръчка за продажба на дадена ценна книга, системата рекурсивно обхожда всички поръчки за покупка при добавяне на нова поръчка за покупка. Това е предизвикало забавяне в системата, уточняват от комисията.

Проблемът възникнал в системата COBOS е бил свързан с този в търговската система, доколкото тя не е успявала да обработи поръчките постъпили от COBOS. Описаните проблеми са се дължали на дефект в софтуера поради, което от „БФБ-София” АД е било взето решение, че за отстраняването му за момента е необходимо да се въведе от администратор на търговската система служебна поръчка за продажба на много висока цена, която не е реално изпълнима.

По данни от „БФБ-София” АД модулът BSE Online не е показал проблеми в работата си. Проблемът от 30 януари 2006 г. не се е дължал на BSE Online, а на сървър-частта на търговската система, която е актуализирана на 14 ноември 2005 г., за да направи възможна работата на BSE Online.

Проблемът със забавянето е възникнал при последната промяна на РТС системата. С оглед неговото незабавно отстраняване от „БФБ-София” АД е изпратено искане до техническия център на РТС в Москва за анализиране на дефекта и отстраняването му. На 06 февруари 2006 г. „БФБ-София” АД е получила актуализирана версия на РТС модула, в която посоченият проблем е отстранен. След извършване на тестове на 07 февруари 2006 г. след търговската сесия е извършена подмяна на съответния модул от търговската система, с което възникналите проблеми при търговията са отстранени, заявяват от комисията.

Спирането на търговията в посочените по-горе часове е било наложително, поради възникналите предпоставки за неравноправен достъп на участниците, са установили от КФН. За членовете и клиентите им не са установени вредни последици, освен невъзможността да се сключват сделки в двата времеви интервала. Тази невъзможност е била по отношение на всички членове на „БФБ-София” АД и техните клиенти, а не само на някои от тях. Преди възобновяване на търговията „БФБ-София” АД е уведомила всички членове, посредством модула за новини на търговската система (същата информация е изпратена и до потребителите на COBOS).

По отношение на системата BSE Online не е възможно за възникне ситуация на неравен достъп до пазарната информация и неравнопоставеност на членовете, поради естеството на самата система, заключават от комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 20.02.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още