IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 18 февруари

09:05 | 18.02.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 18 февруари
Мегакомпанията на Овчаров ще инвестира в АЕЦ "Белене"
в. Сега
 
Акциите от мегакомпанията, която замисля икономическото министерство, ще се залагат срещу заеми, с които да се строи АЕЦ "Белене". Това обяви по време на парламентарния контрол вчера министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.
 
Овчаров лансира за първи път идеята в една компания да се съберат миноритарните пакети акции, които държавата има в различни фирми, в началото на годината. Вчера той уточни, че се предвижда определена част от акциите на новата мегакомпания да се продават или залагат срещу кредити, с които да се строят големите инфраструктурни проекти у нас. Той даде пример с АЕЦ "Белене". Овчаров сравни новата мегакомпания с Банковата консолидационна компания (БКК), в която бяха обединени активите на държавните банки и която ги приватизира впоследствие. Според Мартин Димитров от ОДС обаче сравнението не е коректно, защото БКК само продаваше пакети, и то мажоритарни, а не ги залагаше срещу кредити.
 
Приватизатори дължат 800 млн. на държавата
в. Новинар
 
Около 800 милиона лева все още не е получила държавата от неизплатени суми по приватизационни сделки и неустойки, съобщи Атанаска Бозова, изпълнителен директор на Агенцията за следприватизационен контрол пред парламентарната комисия за борба с корупцията. 1117 са приватизационните договори, при които има нарушения и неизпълнение от купувачите. С промяна в закона за приватизация контролиращата агенция да получи повече права, поиска Бозова. В момента 858 са висящите съдебни дела по различни приватизационни договори, 495 са влезлите в сила осъдителни решения, които Агенцията е спечелила.
 
Губим в Либия газ и нефт за милиарди
в. Сега
 
С провалените концесии в Либия България изпусна милиарди долари и шанса да си осигури енергийна независимост, обяви Евгени Чачев от ДСБ в парламента вчера. Депутатът припомни, че през 1979 г. страната ни е получила права за проучване на две огромни полета, където са открити 20 нефтени и 4 газови находища. Установени били запаси от 275 млн. куб. метра природен газ в денонощие. На практика с двуседмичен добив можехме да засищаме целогодишното потребление на страната, изчисли Чачев. Депутатът от ДСБ поиска от министъра на икономиката разяснения какви мерки е взело правителството за спасяване на концесиите в Джамахирията. Срокът на концесиите в Либия изтече още миналата година, припомни в отговор Румен Овчаров. Според него няколко правителства са провалили шанса на България да удължи този срок.
 
Научаваме до 1 март новите банкови сметки
в. Стандарт
 
До 1 март всички търговски банки в страната трябва да променят номерата на сметките на своите клиенти и да ги уведомят. Това съобщи Явор Димитров, шеф на отдел "Платежни системи" в БНБ. Смяната се прави заради въвеждането на международния стандарт ISO 13616. Банковата сметка ще има международен номер, популярен като IBAN. Той представлява поредица от 22 знака - букви и цифри, съдържащи пълната информация за вида и номера на сметката, банката и държавата, в която се намира тя. Новият номер ще се пише върху всички платежни документи от 5 юни 2006 г., гласят промени в две наредби на БНБ, обнародвани в Държавен вестник.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още