IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До края на годината Булгаргаз ще се раздели на две дружества

Не би следвало разделянето на "Булгаргаз" да доведе до повишаване на цената на природен газ

13:45 | 14.02.06 г.
Автор - снимка
Създател
До края на годината Булгаргаз ще се раздели на две дружества

До края на 2006 г. Булгаргаз ЕАД да се раздели на две юридически самостоятелни дружества - обществен доставчик и комбиниран оператор. Това предвижда схемата за преструктуриране на газовото дружество, предложена на Министерството на икономиката и енергетиката, съобщи главният изпълнителен директор на компанията Кирил Гегов.

Разделянето трябва да стане до приемането на България в Европейския съюз, каза Гегов, цитиран от Dnes.bg. За целта ще бъде обособено дружеството "Булгаргаз" ЕАД като обществен доставчик, което ще купува и продава природен газ. Преносът, транзитирането и съхраняването на газ ще се извършва от дружеството "Булгартрансгаз" ЕАД.

Тези дружества ще бъдат 100 процента собственост на Булгаргаз холдинг, който от своя страна ще бъде 100 процента собственост на държавата. Тази схема съответства на изискванията на европейската директива за либерализиране на газовия пазар в страната, посочи заместник-министърът на икономиката и енергетиката Валентин Иванов.

Не би следвало разделянето на "Булгаргаз" да доведе до повишаване на цената на природен газ, коментира Гегов. Той посочи, че не може да гарантира, че това няма да стане.

Новата холдингова структура ще влезе в забранителния списък за приватизация. Холдингът ще координира дейността на дъщерните дружества и ще участва в големи инвестиционни проекти, включително и във финансирането им, каза Гегов.

Той допълни, че основното предимство на предложения модел за преструктуриране е възможността на холдинга да участва в големи инвестиционни проекти.

Заместник-министър Валентин Иванов посочи, че Булгаргаз холдинг би могъл да участва като акционер в проекта за петролопровода "Бургас-Александруполис", както и в предстоящото строителство на транзитен газопровод за Сърбия.

"Набуко" е дружеството, което ще изгради трансконтиненталния газопровод "Набуко", в което 20% от капитала ще бъде собственост на Булгаргаз холдинг. Общата стойност на проекта е 4,4 млрд. евро, като само в българското трасе от над 900 км ще бъдат вложени около 400 млн. евро. Газопроводът ще свърже Централна Турция през България и Румъния с европейските потребители на синьо гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.02.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още