IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 14 февруари

08:10 | 14.02.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 14 февруари
Банките обявяват колко струва кредитът
в. Стандарт
 
Банките ще трябва да запознават клиентите си с всички разходи по взимане на кредит - такси, комисиони и годишни лихви. Това ще се прави преди подписването на договора. Банките ще обявяват и правилата за промяна на таксите, както и разходите за предсрочно погасяване на кредита. Това е записано в проекта на закон за кредитните институции, подготвен от БНБ. Той трябва да влезе в сила до 1 януари 2007 г. и ще замести сегашния Закон за банките.
 
Промяната дава възможност БНБ да поставя банките под специален надзор, ако има опасност те да изпаднат в неплатежоспособност. В тези случаи БНБ ще има големи правомощия - да спре плащанията на банката за определено време или принудително да намали или увеличи капитала й. Дава се възможност на Фонда за гарантиране на влоговете да участва в оздравяване на банка под специален надзор, като например може да вдигне капитала й.
 
Оценяват наново “Смолян-БТ”
в. Стандарт
 
Изготвят се нови правни анализи и приватизационни оценки на "Смолян БТ" след неуспешната приватизация на дружеството през миналата година. Анализът и оценката от предишната процедура не са актуални, защото имат определен срок на валидност. Очаква се приватизацията да приключи до края на юни заедно с дружествата в Пазарджик, Ямбол, Дупница, Дулово. Ще се продават активите в Смолян и Златоград.
 
Съдия-изпълнител погва неизрядните съседи
в. Сега
 
Със съдия-изпълнител ще се събират неплатените вноски за поддръжката и ремонтите във всеки блок. Ако пък съсед реши да отсъства от къщи за повече от един месец, ще трябва да уведоми за това управителния съвет на блока. Това предвижда проектозаконът за етажната собственост, който регионалното министерство оповести на интернет-страницата си вчера. Предвижда се нарушителите на нормативната уредба и на вътрешния правилник на сградата, който се приема от общото събрание, да плащат глоби в размер от 5 до 100 лв. Занапред обаче това ще става по преценка на съседите.
 
Видеото и дискетите вече не са мерило за инфлацията
в. Новинар
 
Лекарството "Гентамицин", видеокасетите под наем, записващото видео с тунер и дискетите са изхвърлени от потребителската кошница, с която Националният статистически институт (НСИ) ще изчислява инфлацията през 2006 г. Те са сред 29-те стоки и услуги, отписани от кошницата, защото вече ги няма на пазара или се потребяват по-малко.
 
В същото време заради масовата им употреба в кошницата са добавени 24 стоки и услуги, част от които заместват вече отпаднали. Така например на мястото на видеото и дискетите са включени DVD-плейър и CD. В потребителската кошница влизат вече и седмичните и годишните винетни стикери. Общият брой на стоките и услугите, които влизат в потребителската кошница, се намалява от 536 на 531.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.02.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още