IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителите са оптимисти за бъдещето, 20% обаче затъват в дългове

Близо 90% от запитаните не смятат да купят жилище през следващите две години, възможност за покупка на имот виждат 1,8%, а едва 0,6 на сто със сигурност имат такива планове

18:22 | 10.02.06 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителите са оптимисти за бъдещето, 20% обаче затъват в дългове

Доверието на потребителите се увеличава с 2,4 пункта, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за януари, като увеличението е спрямо октомври миналата година, когато е проведено последното сходно проучване.

Подобрението се дължи изцяло на по-благоприятните очаквания на потребителите за следващите 12 месеца относно финансовото си състояние и общата икономическата ситуация в страната.

Последните анкети на НСИ показват по-малко песимизъм както в очакванията за безработицата, така и в очакванията на потребителите за развитието на инфлацията през следващите 12 месеца.

Спрямо мненията на потребителите, изразени през октомври, януарската анкета регистрира по-благоприятна обща оценка на настоящата ситуация да се правят разходи за покупки на предмети с дълготрайна употреба и леко покачване на стойностите на балансовите показатели по отношение на спестяванията и на разходите за подобрения в дома през следващите 12 месеца.

Повишава се обаче песимизмът по отношение на настъпилите промени във финансовото състояние на домакинствата и в общата икономическа ситуация през последните 12 месеца, като влошаването е по-силно изразено при селското население.

Увеличава се делът на хората, определящи се като „затъващи в дългове“ (с 1,2 пункта до 21% от запитаните). С 2,3 пункта до 6,6% от анкетираните нараства и делът на тези, които казват, че финансовото състояние на домакинството им е такова, че са принудени да теглят заеми. Само 0,2% от запитаните завяват, че спестяват много, а по малко средства за спестявания отделят 6,1 на сто.

Близо 90% от запитаните не възнамеряват да купят или построят жилище или вила през следващите две години, възможност за покупка на имот виждат 1,8%, а едва 0,6 на сто със сигурност имат такива планове.

Като съвсем невероятно е за 68% от анкетираните да похарчат голяма сума за подобрение в дома през следващите 12 месеца, за около 20% това е малко вероятно, а 1,4% определят такава възможност като много вероятна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още