IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските месопроизводители трудно ще пробият на европазара

По последни данни общият брой на местните предприятия с малък капацитет е 310, а с индустриален капацитет около 170

15:49 | 10.02.06 г.
Българските месопроизводители трудно ще пробият на европазара

Много ще е трудно, почти невъзможно, за българските предприятия са пробият на европейския пазар, тъй като вече има традиции и в определени места се консумират характерни месни продукти. Това заяви д-р Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България по време на форум Български бизнес дни, който се провежда с медийното партньорство на Investor.bg.

Темата на форума е „Привеждане дейността на българските фирми в съответствие с изискванията и стандартите на Европейския съюз“.

Нашите предприятия съвсем не са по-лоши от европейските и дори в много отношения ги превъзхождат, тъй като са с по-ново оборудване. 91 предприятия от големите фирми в сектора са оборудвани по САПАРД“, уточни Чамова.

Според нея обаче България изостава по отношение на изискванията за кланниците и все по-голям проблем за производителите ще са високите суми за екарисажа.

Хранително – вкусовата промишленост е най-големият от всички промишлени отраслови раздели в България с 25,4% относителен дял на брутната добавена стойност в промишлеността. Заетите лица в отрасъла са 130 хил., а относителният дял на производството на месо и месни продукти заема 18% от производството на хранителни продукти.

През изминалите години относителният дял на приходите от продажбите в месната промишленост е около 15% от общите приходи от продажби на хранително-вкусовата промишленост и се нарежда на трето място стана ясно от презентацията.

По последни данни общият брой на месните предприятия с малък капацитет е 310, а с индустриален капацитет - около 170.

Светла Чамова подробно очерта проблемите пред месопреработващата индустрия, включващи непрекъснато променящи се нормативни актове, затрудняващи работата на компаниите и създаваща хаос сред тях. Тя също така изтъкна как нормативните актове са главно за правата на контролните органи, а самите контролните органи дават разнопосочни предписания. Поради последния факт предприятията са заприличали на швейцарски сирена, уточни Чамова, давайки за пример как според различни контролни органи дадена врата или цяло производствено звено трябва да бъдат многократно измествани и препроектирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още