IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЦИР: Икономическият растеж за 2005 г. едва ли ще е над 5,6%

Очаква се ръстът в производството да се забави, а вносът да се ускори заради скока в индивидуалното потребление

13:00 | 10.02.06 г.
Автор - снимка
Създател
ЦИР: Икономическият растеж за 2005 г. едва ли ще е над 5,6%

През втората половина на 2005 г. българската икономика забави своя растеж - стопанската конюнктура се влоши и към края на 2005 г. се стабилизира на нива под средните за 2003 и 2004 г., се казва в доклад на Центъра за икономическо развитие (ЦИР).

Икономическият растеж през третото тримесечие се забави повече от очакваното и достигна 4.6 на сто на годишна база, се посочва в доклада. При 5.6 на сто растеж за деветте месеца на 2005 година малко вероятно е растежът за цялата година да бъде над този за 2004 година (5.6 на сто), тъй като растежът през четвъртото тримесечие едва ли ще надхвърли 5.8 на сто, смятат от центъра.

В доклада се отбелязва, че растежът на производството се забави, налице е застой в износа, а вносът рязко се ускори главно поради скок в индивидуалното потребление и инвестициите. Влошаване на динамиката се наблюдава в индустрията, услугите и аграрния сектор, като растежът на индустрията изпреварва този на услугите, докато аграрният сектор непрекъснато се свива.

Производителността на труда, измерена като добавена стойност на един зает, изостава от растежа на заетостта, което означава връщане към неблагоприятната тенденция от 2004 година след прекъсването й през първото полугодие на 2005 година, подчертават от ЦИР.

Заедно с това значително нарастват инвестициите в икономиката като резултат от кредитната експанзия, на изискванията за покриване на стандарти от фирмите и във връзка с възстановяване на щетите от наводненията, се посочва в анализа. 

Основният макроикономически проблем - дефицитът на текущата сметка, се задълбочава и поражда опасения за финансовата стабилност. Покритието на дефицита по текущата сметка с преки чуждестранни инвестиции вероятно ще остане под 100 процента за цялата 2005 година, прогнозират от Центъра за икономическо развитие. Това покритие се очаква да е дори под нивото от 2001 година, която е единствената година в периода 1999- 2004 година с покритие на дефицита от преки чуждестранни инвестиции под 100%.

Темповете на нарастване на вноса (27.6 на сто за първите десет месеца) през цялата година изпреварват тези на износа (18 на сто). Във вноса рязко нараства делът на енергоносителите и се увеличава делът на инвестиционните стоки, което значи, че търговският дефицит е резултат не само на скок в потреблението, но и на увеличена инвестиционна активност и поради това не трябва да се оценява само негативно.

Очаква се чуждестранните инвестиции за 2005 година да са 2.2 - 2.3 млрд. лв., при това без да е сключена значима приватизационна сделка. Ако тези инвестиции са в продуктивни, а не спекулативни дейности, те гарантират стабилността на платежния баланс и валутния борд, се посочва в доклада.

Укротяването на кредитната експанзия се счита за временно явление и тя отново предизвиква безпокойство за средносрочната стабилност на банковата система.

Капиталовият пазар завърши 2005 година със спад, а застрахователният бележи ръст от 35 на сто, за който допринасят стъпките за либерализацията му, пише още в доклада. От ЦИР посочват, че в сферата на публичните финанси се е задълбочила тенденцията за нарастване квотата на преразпределяне през бюджета, бюджетните излишъци също непрекъснато растат, а данъчно-
осигурителната тежест през 2006 година ще е поне толкова голяма, колкото през 2005 година.

През цялата 2005 година продължава намаляването на броя на безработните и коефициентът на безработица е едноцифрено число- 9.2 на сто за третото тримесечие на 2005 година. Според експертите от ЦИР здравната реформа е поставила едни от най-важните социални проблеми през изминалата година, чието решение трябва да се осъществи в най-кратък срок. Сред основните проблеми са колапсът във финансирането на болничните заведения, където задлъжнялостта достигна до над 200 млн. лв. в края на годината; големият дял на лицата с прекъснат осигурителен статус (над 1 млн. души или 13.6 на сто от населението); проблемите с лекарственото снабдяване и тези, свързани с нерегламентираното заплащане на медицински услуги от пациентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още