IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запазват се минималните изкупни цени на суровия тютюн реколта 2006

Основен мотив за решението е, че евентуалното повишаване на изкупните цени ще се отрази неблагоприятно на конкурентоспособността на българските тютюни и реализирането им на пазара

11:48 | 09.02.06 г.
Запазват се минималните изкупни цени на суровия тютюн реколта 2006
Запазва се размерът на минималните изкупни цени на суровия тютюн от реколта 2006 по типове, произходи и класи, като тези на тютюна от реколта 2005, реши Министерският съвет с прието днес постановление, съобщи правителствената информационна служба.

Основен мотив за решението е, че евентуалното повишаване на изкупните цени ще се отрази неблагоприятно на конкурентоспособността на българските тютюни и реализирането им на пазара. Компенсация за направените производствени разходи тютюнопроизводителите ще получат чрез отпусканите от правителството субсидии - парична премия и целева парична подкрепа в рамките на минималните изкупни цени.

Най-висока и през 2006 г. остава минималната изкупна цена на ориенталския тютюн "Джебел". Първа класа от него се изкупува за 7,33 лв./кг, 2-ра класа - за 5,60 лв./кг, а 3-та - 2,28 лв./кг.

Следва районираният за отглеждане в цяла Южна България ориенталски тютюн "Крумовград", чиято 1-ва и 2-ра класа ще се заплащат съответно по 6,72 лв./кг и 4,26 лв./кг.

Ориенталските произходи "Неврокоп", "Дупница", "Източен Балкан", "Свиленград", "Тополовград", "Харманли", "Мелник", "Устина" и "Средногорска яка" са с минимални изкупни цени от 5,38 лв./кг до 5,78 лв./кг за 1-во качество и от 3,78 лв./кг до 4,01 лв./кг за второ качество.

Основен мотив за решението е, че евентуалното повишаване на изкупните цени ще се отрази неблагоприятно на конкурентоспособността на българските тютюни и реализирането им на пазара.Той ще се изкупува за 4,12 лв/кг за 1-во качество и 2,83 лв./кг за второ качество.

Изкупната цена за трето качество ориенталски тютюни е 1,77 лв./кг за всички произходи, с изключение на "Джебел". 3,93 лв./кг е изкупната цена за първо качество тютюн тип "Вирджиния" от едролистните тютюни, а за 2-ро качество - 2,57 лв./кг. Едролистният "Бърлей" задържа изкупната си цена от 3,00 лв./кг за 1-во качество и 1,97 лв./кг за второ качество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още