IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

СБ: Нужни са подобрения на пазара на труда и инфраструктурата

Около две трети от пътищата в Българи се считат за лошокачествени и среднокачествени

13:19 | 06.02.06 г.
Автор - снимка
Създател
СБ: Нужни са подобрения на пазара на труда и инфраструктурата

Повишаване на количеството и качеството на работната сила, насърчаване на ефективното и прозрачно управление на публичния сектор, повишаване ефективността на пазара на труда, подобряване на инфраструктурата и подобряване на работата на съдебната система, е програмата за реформи, които предлага Световната банка (СБ) за подобряване на икономиката на България.

Това заяви Росалинда Кинтания, ръководител на екипа, разработил доклад на тема "България - Пътят към успешната интеграция в ЕС - политическия дневен ред", цитиран от Dnes.bg. Икономическият меморандум е изготвен с участието на българското правителство. Обсъждането на документа започна днес в Министерския съвет.

През последните седем години България постига забележителен напредък по пътя към дългосрочна стабилност и устойчив растеж, но въпреки това е значително по-бедна от новите страни от ЕС, се посочва в доклада. За да намали разликата в доходите и да облекчи сближаването с ЕС, България ще трябва да увеличи заетостта и производителността на труда, в съответствие с Лисабонската програма, пише в доклада на Световната банка.

Според банката България се нуждае от спешни мерки за заздравяване на връзката между образование и потребности на пазара на труда. В страната ни безработицата сред младежите остава висока, което е сигнал за несъответствие между образование и нужди на пазара, констатират експертите. В доклада се отчита, че разходите за образование в България са съизмерими с тези в европейските страни, но качеството на знания на българските ученици се влошава и те изостават от европейските си връстници.

Около 40 процента от БВП се харчи за публични разходи и е изключително важно прозрачното управление на сектора, отчитат експертите. Усилията, според Световната банка, трябва да бъдат съсредоточени върху повишаване на ефективността на разходите в здравеопазването и социалното подпомагане, разширяване на програмното бюджетиране за обхващане на всички министерства и обвързване на разпределението на бюджетните средства с резултатите и качеството на изпълнение.

Действащото трудово законодателство осигурява големи облаги на хората с трудови договори и дълъг трудов стаж, като пренебрегва съществена част от трайно безработните с малко възможности за работа, както и работещите в неформалния сектор, констатират от банката. Препоръчва се включването на надбавките за трудов стаж в основната заплата, по-гъвкаво използване на срочните трудови договори, назначаване на непълен работен ден.

Около две трети от пътищата в Българи се считат за лошокачествени и среднокачествени, и съществува потребност от подобряване на инфраструктурата, отчитат експертите. Според Световната банка инфраструктурата, която има пряко отношение към търговията - пристанища и митнически котролни пунктове, не е ефективна.

По-малко от 10% от българските фирми смятат, че съдебните процедури са бързи и ефективни, констатира докладът. Според Световната банка трябва да се ускори регистрацията на фирмите, да се изнесе регистрирането на фирмите от съдилища, да бъдат облекчени лицензионните режими и да се намали минималната сума на уставния капитал за учредяване на дружество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 06.02.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още