IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Развитието на териториите трябва да се обсъжда заедно с бизнеса

Държавата и администрацията трудно ще се задвижат за решаване на проблемите и затова инициативата трябва да дойде от бизнеса

15:53 | 02.02.06 г.
Автор - снимка
Създател
Развитието на териториите трябва да се обсъжда заедно с бизнеса

Министерството на регионалното развитие и благоустройството трябва да разбере, че при обсъждането на териториално-градоустройствените планове трябва да има и представители на собствениците на хотели, а също и на местната власт, каза зам.-председателят на "Съюз на собствениците" - Слънчев бряг Стоян Лазаров по време на Националната конференция „Аспекти на взаимодействието между туристическия бизнес и местната власт“, организирана от Национален Хотелиерски Мениджмънт Клуб.

Събитието, чийто официален онлайн медиен партньор е Investor.bg, си поставя за цел да подобри работата между представителите на туристическия бранш и общините.

Според Лазаров плановете трябва да се обсъждат от всички заинтересовани, иначе се получава хаос. За пример той посочи Слънчев бряг, който се развива хаотично за разлика от Албена, където развитието е по-бавно, но туристическият продукт е по-добър.

"Средата в Слънчев бряг прилича повече на градска, отколкото на курортна", допълни Стоян Лазаров и каза, че в момента има колебания какво да бъде точно Слънчев бряг - град или курорт.

Според него има много неясноти относно бъдещото развитие на курорта и поради това туристическият продукт там отслабва.

Според голяма част от участниците държавата и администрацията трудно ще се задвижат за решаване на проблемите и затова инициативата трябва да дойде от бизнеса. Когато държавата не може да реши проблемите, бизнесът се обръща към местната власт, която от своя страна не може да отговори адекватно и проблемите се решават на парче.

В големите курорти техническата инфраструктура е в плачевно състояние, на много места няма пречиствателни станции, а водопроводите и канализацията нямат достатъчен капацитет, стана ясно още на конференцията. Решаването на тези проблеми трябва да стане чрез диалог между собствениците в тези курорти и общините.

Представителите на бизнеса и общините обсъдиха и въпроси за разпределението и усвояването на туристическата такса, събирана от общините. Кметът на Троян Дилян Енкин даде пример как всяка година на общински форум се обсъжда и решава каква да бъде туристическата такса и как да бъдат използвани събраните средства.

Участниците в конференцията решиха предложенията да бъдат събрани в меморандум, който да бъде предоставен на държавата.

Още от конференцията:

Развитието на общините изостава от растежа на туризма

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още