IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АП прекрати конкурса за “Топлофикация Русе”

15:19 | 02.02.06 г.
Автор - снимка
Създател
АП прекрати конкурса за “Топлофикация Русе”

Агенцията за приватизация (АП) прекрати приватизационната процедура за продажбата на до 100% от капитала на “Топлофикация Русе” ЕАД, съобщиха от АП.

Във връзка с преговорите между АП и руската компания за продажбата на до 100% от капитала на ТЕЦ Варна и решението на Комисията за защита на конкуренцията, че ОАО РАО ЕЕС Росии може да бъде собственик или на ТЕЦ Варна, или на Топлофикация Русе, започналите преговори за Топлофикация Русе са прекратени по взаимно съгласие.

Банковата гаранция, предоставена на Агенцията за приватизация като гаранция за участие в конкурса, ще бъде върната на ОАО РАО ЕЕС Росии, тъй като прекратяването не е поради вина на руската страна, а е следствие на обективни обстоятелства.

Към настоящия момент липсва валидна и обвързваща оферта на ОАО РАО ЕЕС Росии и парафиран проект на договор за закупуване на акции от капитала на Топлофикация Русе.

От агенцията уточниха, че предложената оферта от CEZ a.s., Чехия, класирана на второ място, е неудовлетворителна, с оглед целите на приватизационната процедура за продажба на до 100% от капитала на Топлофикация Русе.

На 9 януари, след като Надзорният съвет на Агенция за приватизация одобри двустранно парафирания проект на договор за продажбата на ТЕЦ Варна, стана ясно, че руската компания се отказва от сделката.

Банковата гаранция за участие в конкурса, която е в размер на 3 млн. евро, е предявена за плащане в полза на Агенцията за приватизация.

Предстои АП да вземе решение относно хода на приватизационната продажба, като вторият класиран кандидат – CEZ, потвърди, че още има интерес за сключване на сделка и е готова да започне преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още