IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Глобиха с 15 хил. лв. имитатор на вестник „168 часа“

16:51 | 31.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
Глобиха с 15 хил. лв. имитатор на вестник „168 часа“

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкция от 15 хил. лв. на ЕТ “Соло Комерс – Веселин Данов”, Варна заради имитация на вестник „168 часа“. От 4 август 2003 г. фирмата е започнала да издава вестник, наречен „167 часа“.

Разпоредбата на чл. 33, ал. 2 от ЗЗК забранява използването на фирма, марки или отличителен знак, идентични или близки до тези на други лица по начин, който може да доведе до увреждане интересите на конкурентите и/или на потребителите.

Отличителните белези на всяко едно печатно издание са наименованието, начинът на неговото изобразяване и изписване. Като такива биха могли да се посочат и вложения в избраното наименование смисъл, звученето при изговор на наименованието и др.

При покупка на новопоявили се на пазара стоки обикновено потребителите се ориентират визуално, по начините на изобразяване и изписване на съответната марка, знак или други елементи от външния вид на продукта. Използваната в случая близост в заглавията е предпоставка читателите да бъдат въведени в заблуждение, че купуват регионално издание на в-к “168 часа” (още повече, след като наименованието на вестника съдържа в себе си и думата “Варна”), се казва в становището на комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още