IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Югоизточна Европа изгражда високоскоростна ж.п. мрежа до 2020 г.

Влаковете по линиите ще се движат със скорост между 160 и 200 км/ч., а проектът включва общо 16 направления

10:16 | 28.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Съвместна декларация за изграждането на високоскоростна и висококачествена железопътна мрежа бе приета снощи на Срещата на министрите на транспорта от Югоизточна Европа, който се проведе в Атина, съобщиха от транспортното министерство.

С това се прави първата крачка към съвместното изграждане на по-добра железопътна инфраструктура в Югоизточна Европа, съвместима с тази на страните-членки на ЕС.

Проектът за високоскоростната железопътна мрежа включва 16 железопътни направления, пет от които минават през България. Това са линиите:

1. Видин – София – Кулата – Атина
2. Белград – София – Пловдив – Свиленград – Истанбул
3. Стримона – Кулата – София – Горна Оряховица – Варна
4. Дурас – Скопие – Гюешево – София – Варна – Бургас
5. Букурещ – Гюргево – Русе – Горна Оряховица – Стара Загора – Свиленград – Питион

Влаковете по линиите ще се движат със скорост между 160 и 200 км/ч. По думите на гръцкия министър на транспорта, цитиран от световните агенции, железопътната мрежа се предвижда да бъде завършена до 2020 г.

Мрежата ще осигури по-бързи, качествени и конкурентноспособни връзки между градските и търговски центрове в региона за превоз на пътници и обслужване на товари, е записано в приетата декларация. Предвижда се и да бъде опростена процедурата по обработка на документите на граничните пунктове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още