IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общият показател на бизнес климата се покачва с 1,6 пункта през януари

През януари 2006 г. съставният показател “бизнес климат в строителството” се повишава със 7.5 пункта

11:56 | 27.01.06 г.
Общият показател на бизнес климата се покачва с 1,6 пункта през януари

През януари 2006 г. общият показател на бизнес климата, се покачва с 1.6 пункта спрямо декемврийското си равнище. Това подобрение се дължи на по-благоприятната стопанска конюнктура в промишлеността и строителството, съобщиха от НСИ.

През януари производствената активност на промишлените предприятия е по-слаба в сравнение с предходния месец декември, което е съпроводено с по-ниски нива на поръчките и намалено използване на оборудването, което пада с 2.5 пункта спрямо октомври, достигайки 63.2%. Същевременно по мнение на стопанските ръководители, за последните три месеца конкурентната позиция на предприятията на вътрешния и международния пазар се е влошила.

Независимо от известното влошаване в оценките за настоящето, мненията на стопанските ръководители от промишлеността относно настоящата бизнес ситуация в предприятията остават благоприятни и заедно с по-оптимистичните очаквания за следващите шест месеца покачват с 2.3 пункта януарското равнище на съставния отраслов показател “бизнес климат”. Същевременно през периода от октомври 2005 г. до януари 2006 г. осигуреността на производството с поръчки (измерена в брой месеци) се увеличава от 4.4 на 5.2. Повишени са и очакванията на мениджърите за износ през следващите три месеца.

Относно продажните цени, стопанските ръководители от промишлеността не предвиждат увеличение.

През януари 2006 г. съставният показател “бизнес климат в строителството” се повишава със 7.5 пункта изцяло поради високите очаквания за бизнес състоянието на строителните предприятия през следващите шест месеца. Силно оптимистични са и очакванията на мениджърите за дейността и заетите в отрасъла през следващите три месеца. Същевременно обаче оценките за настоящата строителна активност и очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца са по-резервирани.

Основни фактори затрудняващи строителната активност продължават да са конкуренцията в бранша и финансовите проблеми, посочени съответно от 55.7 и 49.1% от предприятията.

По отношение на продажните цени в строителния отрасъл инфлационните очаквания се засилват.

Стопанската конюнктура в търговията на дребно през януари остава почти без промяна. Съставният показател “бизнес климат в търговията на дребно” запазва равнището си от миналия месец. Бизнес анкетите на НСИ отчитат известно понижение в очакванията на търговците на дребно както за продажбите, така и за поръчките към доставчиците.

Относно продажните цени в търговията на дребно очакванията са за запазване на равнището им през следващите месеци.

През януари 2006 г. съставният показател “бизнес климат в сектора на услугите” пада с 4.7 пункта под декемврийското равнище. Това понижение се дължи на изместване на оценките и очакванията за бизнес състоянието на предприятията от оптимистични към умерените мнения. Същевременно мениджърите предвиждат намаление на персонала през следващите три месеца.

Конкуренцията в бранша продължава да е с най-голяма тежест сред факторите затрудняващи дейността на предприятията.

Последните бизнес анкети не регистрират инфлационни очаквания в сектора на услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още