IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 27 януари

08:07 | 27.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 27 януари
Парламентът няма да се занимава с "Бояна" засега
в. Сега
 
Парламентът няма да създава временна комисия за сделката с "Бояна филм". Предложението на 50 депутати от "Атака" и десницата бе отхвърлено след две гласувания с 66 гласа "за", 87 "против" и 35 "въздържали се". Деветима от БСП - Георги Пирински, Дончо Цончев, Костадин Паскалев, Любен Корнезов, Младен Червеняков, Николай Камов, Петър Мръцков, Тома Томов и Трифон Митев, подкрепиха искането за комисия. За това предложение гласуваха и Коста Цонев и Соломон Паси от НДСВ.
 
Управляващите налагат политически чадър над една груба далавера, заяви след гласуването Красимир Каракачанов. Той заяви, че искането за комисия отново ще бъде предложено за включване в дневния ред.
 
“Чета бомбастични твърдения, че са изчезнали 40 милиона от оценката на киноцентъра”, коментира Лидия Шулева (НДСВ). Според нея просто при първоначалната оценка е имало 1040 декара земя, а след това са били извадени 740, които са на разположение на Министерството на културата. От това именно е произлязла и по-ниската оценка.
 
Финансите мислят да премахнат ДДС сметките
в. Сега
 
Министерството на финансите обмисля да премахне ДДС сметките на фирмите. Това съобщи заместник-министърът на финансите Георги Кадиев на заседанието на парламентарната комисия за борба с корупцията, която обсъди корупционните практики с ДДС измамите. "Явно е, че ДДС сметките не изиграха своята роля като мярка срещу измамите в тази област и се върви към премахването им", заяви Кадиев.
 
Между 22 и 30% от сделките с ДДС на стойност между 600 и 1 200 000 лв. са измами, сочи анализ на Центъра за изследване на демокрацията, представен на комисията. Като мерки за противодействие анализът препоръчва задължителни данъчни ревизии при промяна на собствеността на фирмите или на управлението им.
 
Пак вдигат такса смет
в. Стандарт
 
Нова, още по-висока такса смет ще плащат столичани. 2,50 промила е най-вероятната тарифа. Само при тези промили могат да се изплатят исканите от концесионерите и фирмите за балиране суми. При 2,25 промила за граждани и 9 промила за предприятия, каквото беше първото предложение, се събира едва 83% от необходимите средства за боклука, обясниха от общината. Затова тя ще покрие разликата от джоба на хората. Една четвърт от парите за балиране на отпадъците в София ще отиват за наем на площадката, където ще се съхраняват.
 
Още 1 година мрак в партийните финанси
в. Сега
 
Едва през 2007 г. ще се предприемат мерки за засилване на финансовата прозрачност на политическите партии. Това става ясно от приетите вчера от кабинета мерки към антикорупционната стратегия. В тях е записано, че едва към края на декември 2006 г. ще има промяна в Закона за политическите партии (ЗПП), която ще ги задължи да обявят публично източниците си за финансиране. Тогава МФ ще направи и анализ на използваните от партиите държавни субсидии.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още