IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството ще се стреми към 3 на сто бюджетен излишък

Първият преглед на споразумението приключи успешно

16:14 | 25.01.06 г.
Правителството ще се стреми към 3 на сто бюджетен излишък

Правителството ще се стреми към бюджетен излишък от 3% за тази година, но е оставена опция за следващия преглед в зависимост от поведението на дефицита по текущата сметка тази фискална цел да се коригира. Това каза министърът на финансите Пламен Орешарски по време на пресконференция, на която бяха представени резултатите от мисията на Международния валутен фонд по втория преглед на предпазното споразумение.

Той уточни, че излишъкът може да падне под 3% при дефицит по текущата сметка от 12 на сто или по-малко. Можем само да се надяваме - имаме благоприятни прогнози - за настоящата година ще има благоприятен развой, но това са само прогнози и е рано за категорични изводи, уточни министърът.

Първият преглед на споразумението, който продължи два месеца, приключи успешно, каза още Орешарски. Уточнихме преобладаващата част от мерките в структурната част и се разбрахме без особени различия по политиките, които правителството трябва да води, добави той.

За съжаление, през последните два месеца дефицитът не се подобри, напротив - крайните резултати за 2005 вероятно ще бъдат по-лоши от най-лошите прогнози през ноември месец. От тази гледна точка се договорихме за един по-гъвкав подход за фискалната 2006 г.

Прегледът отчете и успешното изпълнение на мерките, които до този момент бяха цели, както равнището на излишъка за 2005 от 2,33% по предварителни данни, а и окончателните ще бъдат около тази цифра. „Това отговаря, даже има леко преизпълнение на договорения излишък през април 2005 г. от 2,66%“, каза финансовият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още