IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият „Талисман“ стана Ресторант на годината

Талисман предложи за първи път у нас концепцията на дегустационното меню

14:17 | 25.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
Новият „Талисман“ стана Ресторант на годината

Само три месеца след официалното си откриване ресторант Талисман спечели престижния приз Ресторант на годината в класацията на сп. Бакхус. Наградата бе връчена на собственика Милан Миланов от световноизвестния испански кулинар Пако Ронсеро на официална церемония в хотел Феста Барсело късно снощи. Ронсеро участва лично в последния кръг на оценяване на десетте номинирани заведения.

Главният готвач на Талисман Емил Минев пък получи отличието в категорията „Авторска кухня”. Той се завърна в България в средата на 2005 година, за да разработи първото меню на български ресторант, основаващо се изцяло на авторска концепция. Преди това Минев работи три години като заместник-главен готвач в най-престижния ресторант в света – лондонския „Риц”.

Със своята колекция от над 280 вина Талисман спечели и наградата за „Селекция на напитки”. В листа на заведението са включени както най-добрите български продукти, така и водещи френски, испански, австралийски, калифорнийски и аржентински марки. Някои от вината са оценени с максималните 100 точки в най-популярната класация Wine Spectator.

Талисман предложи за първи път у нас концепцията на дегустационното меню. Това е обичайната практика в най-престижните ресторанти и представлява предварително разработена от майстор-кулинар комбинация от блюда, които се сервират в строго определен ред и чиито вкусове се съчетават и допълват по специален начин. За „Талисман” Емил Минев е подготвил система от десет стъпки. Тя включва: кьопоолу в нов стил, маринован октопод с гуакамоле и къри сос, пате от гъши дроб с мармалад от мандарини, супа от карфиол с черен трюфел, скариди с тайландско къри и компот от червени чушки, лаврак с пюре от грах, крем от магданоз и зелени подправки, свинско бон филе, запечено с бекон, поднесено с вариации от тиква, сорбе от морков и пяна от мандарини, шоколадов десерт, селекция от ръчно приготвени шоколадови бонбони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още