IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Български хлебопроизводител стана първият в Европа с ISO 22 000

10:36 | 25.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
Български хлебопроизводител стана първият в Европа с ISO 22 000

През декември 2005 г. хлебозавод „Княжево” от група „Нилана” успешно премина сертификационния одит на Система за управление на безопасността на храните, спрямо изискванията на новия стандарт ISO 22000:2005. Сертификатът бе получен официално на церемония във вторник вечерта.

По този начин „Нилана” стана първият в Европа хлебопроизводител, покрил изискванията на стандарт - ISO 22 000, Системи за управление на безопасността на храните.

Новият международен стандарт е разработен, за да гарантира безопасността на веригите за хранителни доставки в цял свят. Официално е публикуван на 1 септември 2005 г. от Международната организация по стандартизация.

ISO 22 000 обединява принципите на системата HACCP (Анализ на опасностите и контрол на критичните точки) и изискванията на Добрите производствени практики. Стандартът се отнася за производители на фуражи и суровини, преработватели и производители на хранителни продукти, транспортни и складови оператори, търговци на едро и дребно и доставчици на услуги в сферата на храните, както и производителите на оборудване, опаковки, добавки, съставки.

Внедряването на стандарта в „Нилана” е отнело 3 месеца, поради наличието на НАССР система. Цялостната инвестиция за разработване и внедряване възлиза на над 100 000 лв.

Освен хлебозавода в Княжево „Нилана“ оперира и този в Подуене, като разполага и с ръчна фурна. Дневният производствен капацитет на дружеството е 150 хил. броя хляб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:11 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още