IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ВАС остави без разглеждане жалба срещу строежа на АЕЦ „Белене“

Според съда жалбоподателите атакуват процедурно предварително решение на Министерски съвет

10:02 | 20.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
ВАС остави без разглеждане жалба срещу строежа на АЕЦ „Белене“

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалба на Национално движение „Екогласност“ срещу правителственото решение от април 2004 г., с което се дава съгласие за изграждането на ядрена централа АЕЦ „Белене“, съобщиха от съда.

Със същото решение са предписани конкретни задължения на министъра на енергетиката и енергийните ресурси и други подчинени на издателя органи във връзка с изпълнението на проекта. Съдът е прекратил производството по делото.

Определението може да се обжалва с частна жалба пред петчленен състав на ВАС в 7-дневен срок от съобщението за изготвянето му.

Съдебният състав приема, че атакуваното решение е взето на предварителен етап от подготовката за изграждане на ядрена централа. То има за цел да създаде възможност за проучване и избор на оптимална технология за изграждане на такъв обект на площадка „Белене“ и разпорежда провеждането на преговори за финансиране и изграждане на проекта.

Според съда жалбоподателите атакуват процедурно предварително решение на Министерски съвет, което има подготвителен (технически) характер. То не предизвиква самостоятелно определените в закона правни последици и не подлежи на самостоятелен съдебен контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 20.01.06 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още