IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КФН отказа лиценз на А1 Финанс, регистрира 11-ия професионален инвеститор

18:29 | 18.01.06 г.
КФН отказа лиценз на А1 Финанс, регистрира 11-ия професионален инвеститор

На днешното си заседание Комисията за финансов надзор (КФН) регистрира като професионален инвеститор Димитър Илиев Димитров, стана ясно на днешния брифинг на комисията. Той е 11-ият професионален инвеститор, вписан от комисията, след като през декември за такива бяха признати и Александър Стоянов, Огнян Донев, Адриан Иванов, Максим Аврамов, Георги Василев, Бисера Лазарова, Константин Шаламанов, Румен Пеловски, Лилия Цветкова и Пламен Вълчев.

За да бъде професионален инвеститор, физическото лице трябва през последните четири тримесечия да има извършени средно по 10 сделки с ценни книжа на стойност не по-малко от 10 000 лв. за тримесечие. Освен това портфейлът от ценни книжа на лицето трябва да е на стойност най-малко 50 000 лв. и да е работило най-малко една година във финансовия сектор на длъжност, която изисква познания относно инвестирането в ценни книжа.

Тъй като в разпоредбата не се съдържат конкретни правила относно начина на изчисляване на ценните книжа или момента на подаване на информацията, както и на какви документи трябва да се представят, за да се докажат гореспоменатите, лицата, претендиращи за професионални инвеститори, трябва да бъдат вписани в регистъра на КФН и да отговаря на изискванията.

Лицето не е задължително да има сделка през всяко от тримесечията на годината, но стойността на средната стойност не трябва да е по-малка от 10 хил. лв на тримесечие. Количествата на сключените сделки не бива да са по-малко от 40 за годината, съобщиха от КФН, цитирайки новите указания на Наредба N2 за проспектите при публично предлагане на ценни книжа и за разкриването на информация от публичните дружества и другите емитенти на ценни книжа.

От комисията съобщиха още, че са отказали да издадат лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник на “А 1 Финанс” ООД. Опитът за създаване на това дружество е от 11 физически лица, но проверката на комисията е установила, че има връзки между А1 Финанс и инвестиционния посредник Акцепт Инвест, по който е създадено производство за отнемане на лиценза.

„Заявлението за отнемане на лиценза е подадено от директора на Акцепт Инвест, т.е те се насочват към доброволно отказване от лиценза си“, заяви проф. Милчо Стоименов, говорител на КФН, „тъй като миналогодишната проверка бяха установени много сериозни нарушения на ЗППЦК от страна на инвестиционния посредник“.

Общо 44 акта са връчени на работещите в Акцепт Инвест, а най-странното е сключването на договори с мъртви души, заявиха още от комисията. Лицензът бе отказан поради застрашаване интереса на инвеститорите и организацията, мотивираха се от КФН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още