IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ивайло Пенев за финансовите пазари "на стероиди"

Бичият пазар може да приключи с много сълзи, а сметката ще платим всички ние, коментира инвестиционният мениджър на "Елана"

08:12 | 31.03.21 г. 1
<p>
	<em>Ивайло Пенев, CFA, ръководител &bdquo;Управление на активи&ldquo; и член на Съвета на директорите на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт. Снимка: &quot;Елана Фонд Мениджмънт&quot;</em></p>

Ивайло Пенев, CFA, ръководител „Управление на активи“ и член на Съвета на директорите на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт. Снимка: "Елана Фонд Мениджмънт"

Рисковете от инвестиции точно сега..

Най-големите рискове са тези, за които не знаем и не се сещаме. Начините да се защитим от тях са няколко – на първо място диверсификацията - да инвестираме в повече ценни книжа, а не много концентрирано в една шепа компании, посочи Пенев.

Взаимните фондове в Европа, в това число и в България, имат много строги правила против концентрацията на инвестиции.

Втората възможност за намаляване на риска са т.нар. хеджиращи стратегии. Не на последно място, наличието на финансов консултант, с когото да се обсъдят действията при подобни ситуации също е много добър начин за защита от рисковете.

Кои сектори преминаха „стрес теста“ на пандемията ?

Енергетиката е един от секторите, които са интересни. Земеделските култури и животновъдството също са с огромен потенциал. Технологиите са винаги интересен сектор, но цените на компаниите там често граничат с лудостта, коментира инвестиционният мениджър на „Елана“.

По думите му в началото на пандемията нищо не беше пощадено. В такива моменти първосигналната реакция на пазарите е „Първо продавай, после задавай въпроси“. Това е заложено на психологическо ниво в природата на хората. Това се проявява, когато сме подложени на стресова ситуация и активира един режим на готовност да се браним. При пазарите това се проявява чрез продажби.

Инвестицията, която държим в нашите фондове на „Елана“ от 10 години, е Виетнам – отлична демография, младо население, доста добре образовано, каза Пенев. По думите му Виетнам изглежда като Китай преди 20-25 години. В първите дни на пандемията и тази държава не остана незасегната, но Виетнам се оказа от големите печеливши. Компаниите от сектора на електронната търговия също се оказаха голям победител от създалата се ситуация.

Дори след спадовете от март миналата година борсовите индекси са във възходящ тренд. Дори това да продължи, сега не е най-подходящия момент за влизане с големи суми наведнъж. Сега е моментът с малки и регулярни инвестиции да се направят първите стъпки в инвестирането, смята той.

Какво да правят консервативните инвеститори?

На финансовите пазари има редица възможности, които са подходящи за инвеститори с различен профил. Това важи за периоди с ниски, така и за периоди с високи лихви. Има отлични алтернативи на депозитите, които не са свързани с поемането на огромни инвестиционни рискове, а напротив, дори минимални.

Активите на инвестиционните фондове в страната растат. Според портфолио мениджъра на „Елана“ предпочитанията за тип фондове варират. Оформя се интерес в двата края на инвестиционния спектър - високо търсене на консервативни продукти, а от друга страна на фондове в акции, особено с глобален фокус, които са точно в другия край на рисковия спектър. Първото се обяснява с наличието на огромен ресурс, който не носи почти нищо и стои под формата на депозити в банки. Първа стъпка за тези пари е да минат през консервативен инвестиционен продукт. Инвеститорите с по-висок апетит търсят инвестиции в глобални акции, обясни финансистът.

Бунтът на младото поколение трейдъри

При Gamestop имаше много уникални фактори, които се струпаха и това ме навежда на мисълта, че подобно нещо в подобни мащаби трудно ще се повтори, коментира Ивайло Пенев. Имаше миниатюрни повторения на тези движения и по други акции - миниатюрни в сравнение с движенията при Gаmestop. Те отново бяха инспирирани от спекулациите на дребни инвеститори срещу големите играчи. Случки като тези вероятно ще се повтарят, но с магнитуда на Gamestop едва ли ще има скоро. "Това за мен беше като едно земетресение с магнитуд 9 по Рихтер. Знаем, че ги има, знаем, че ще се случат отново, но са много редки“, посочи Пенев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Bingomatic2
преди 3 години
Като се абстрахираме от рекламното съдържание това е един много добър анализ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още